Журавлина при застуді – рецепти і лікарські властивості ягоди

Простудна хвороба нерідко супроводжується больовим відчуттям в горлі, підвищенням температурних значень, ослабленностью і ломота в м’язових структурах. Щоб побороти недугу, нерідко застосовується журавлина при застуді.

Склад і властивості журавлини

Журавлина відноситься до вічнозеленого рослині. При цьому прийнято виділяти кілька підвидів ягоди. Всі вони відносяться до їстівним продуктам. Їх застосовують в кулінарії, косметології та медицині. Нерідко використовується журавлина при застуді.

Таке застосування обумовлюється багатим складом, куди входять:

  • вітамін С. Даний компонент дозволяє побороти простудних хвороба і підвищити імунні функції. У журавлині спостерігається величезна кількість аскорбінової кислоти;
  • органічні кислоти у вигляді яблучної і лимонної. Завдяки їх змістом виявляється антисептичний ефект;
  • фруктоза, глюкоза. Вони дають можливість набратися сил організму;
  • флавоноїди у вигляді антоціанів, катехінів, лейкоантоціанів. Дані компоненти надають знезаражуючий ефект;
  • вітаміни групи В, А і К1;
  • мікроелементи. Дані елементи дозволяють організувати нормальну роботу організму, яка порушується під час хвороби.

Наявність такого багатого складу говорить про лікарські властивості журавлини.

В основному для надання цілющого впливу використовуються плоди ягоди. Листя, стебла і коріння також знайшли своє застосування в народній медицині, але не від простудних захворювань.

Основні властивості журавлини ховаються в:

  • протизапальний ефект. Симптоми недуги переноситься набагато простіше, а тому і побороти інфекційного агента набагато легше;
  • жарознижувальний ефект. Ефективно при підвищеному температурі;
  • противірусний і протимікробний ефект. Журавлина дозволяє побороти мікроорганізмів на молекулярному рівні;
  • тонізуючому і общеукрепляющем ефекті.

Вживання журавлинного морсу і поїдання ягоди дає можливість активізувати організм на вироблення речовин, які потрібні для зміцнення імунних сил.

Способи застосування журавлини

Ягоди проти грипу і застуди можна вживати в різноманітному вигляді. Вона не втрачає своїх лікувальних властивостей при заморожуванні, кип’ятінні або витісненні, якщо ліки приготовані правильно.

Ось кілька ефективних рецептів.

  1. Перший рецепт.
    Морс при застуді вважається найпоширенішим засобом лікування неприємних симптомів. Він дозволяє знизити температурні показники і набагато легше перенести гарячковий стан.

    Щоб заварити напій з журавлини при застуді, треба взяти кружку ягід і залити їх літром кип’яченої води. Поставити на плиту і довести до закипання. Потім процідити напій і додати три ложки цукру. Після чого знову поставити на плиту приблизно на десять хвилин.

    Приймати морс з журавлини від застуди потрібно до чотирьох разів на добу по сто-двісті мілілітрів.

  2. Другий рецепт.
    Журавлина з медом допомагає швидко і ефективно вилікувати ангіну і сильний кашель у дитини і дорослого. Для виготовлення кошти необхідно взяти свіжу або морожену ягоду і перетерти її за допомогою терки. Потім додати ложку меду.

    Журавлина з медом вживається по одній ложці, повільно розсмоктуючи.

  3. Третій рецепт.
    Приготування вітамінного напою зажадає одну моркву і половину склянки ягід. Морква гарненько промивається, очищається і натирається на дрібній тертці. Після чого за допомогою марлі виживати сік. Ті ж дії повторюються з журавлиною.

    Соки перемішуються між собою, розбавляються цукром і водою. Вживати ліки необхідно до трьох-чотирьох разів за добу в охолодженому вигляді. Даний напій дозволяє заповнити нормальний вітамінний баланс в тілі.

  4. Четвертий рецепт.
    Для виготовлення наступного ліки знадобиться горілка з журавлиною. Береться один стакан ягоди і пропускається через блендер або м’ясорубку. Туди додається половина гуртки цукру і ставиться суміш на плиту. Варити необхідно близько десяти хвилин.

    Потім слід вимкнути вогонь і додати в отриману масу кухоль горілки. Накривається все кришкою і настоюється протягом двох-трьох годин. Приймати готове засіб потрібно по тридцять-п’ятдесят грам до вживання їжі до трьох разів на добу.

  5. П’ятий рецепт.
    Для виготовлення ліків потрібно взяти склянку журавлини, один лимон і апельсин. Все пропустити через м’ясорубку. Такі ліки потрібно вживати по одній ложці до трьох-чотирьох разів на день. Якщо суміш дається дітям, то можна додати трохи цукру або меду. Такий рецепт допомагає позбутися від початкових симптомів.

Журавлина при застуді для вагітних жінок

Як відомо, на етапі виношування багато медикаменту заборонені до використання, так як це може вплинути на розвиток плода. Але майбутнім мамам допоможе від застуди журавлина. До її складу входить безліч вітамінів і мікроелементів, які так потрібні малюкові.

Морс на основі журавлини не тільки на смак сподобатися жінці. Він має кисло-солодкий смак, який допоможе позбутися від токсикозу. Також напій чудово освіжає і втамовує спрагу.

Журавлинний настій з додаванням свіжих фруктових і овочевих соків має повний спектр вітамінів групи В, РР, А, Е, Н і С. Також в ньому є найважливіші мікроелементи у вигляді калію, заліза, кальцію, магнію і фосфору.

Журавлину можна змішувати з морквяним, буряковим і апельсиновим соком. Але в останньому випадку варто бути гранично акуратним, так як такий напій може викликати алергічну реакцію.

Морс на основі журавлини надає протизапальний, сечогінний, бактерицидний і імуностимулюючий ефект. Якщо у майбутньої мами спостерігається підвищення температурних показників, то досить прийняти журавлину і лягти спати.

Є думка, що ліки на основі журавлини, дозволяють поліпшити працездатність і роботу мозку, еластичність судин. Також спостерігається стимулювання серцевої діяльності, підвищення імунних сил і збагачення організму важливими елементами.

Показанням до прийому журавлинного морсу на етапі виношування виступають:

  • простудні хвороби у вигляді фарингіту, ларингіту та ангіни;
  • токсикози на ранніх і пізніх термінах;
  • хвороби сечовидільної і статевої сфери;
  • підвищення або зниження тиску;
  • варикозна расширенность вен;
  • наявність запорів або дисбактеріозу;
  • розвиток каріозних утворень і пародонтиту.

Лікарі радять випивати майбутнім мамам по півтора літра морсу в день. Але варто пам’ятати про те, що перевищення дозування веде до появи тонусу і загрози викидня.

Можливі обмеження до вживання журавлини

Як би кошти на основі журавлини НЕ нахвалювали, вони мають ряд обмежень у вигляді:

  • підвищеної сприйнятливості до компонентів ліки;
  • наявності гастриту або інших хвороб травних органів, які пов’язані з кислотністю;
  • наявність виразкових хвороб шлунка або кишечника.

Приймати журавлину в вигляді морсів, желе або соків можна дітям старше двох років, школярам, ??підліткам, вагітним і годуючим мамам. Але в кожному разі слід дотримуватися чітку дозування. Якщо ліки дається дітям, то його необхідно розбавляти водою у співвідношенні один до одного. Спиртовий настій можна вживати тільки дорослим, які не страждають від алкогольної залежності. Тривалість лікування журавлиною повинна проходити від п’яти до десяти діб, поки організм повністю не відновиться.