Журавлина на зиму – найсмачніші і корисні рецепти

Журавлина на зиму – рецепти смачних і корисних заготовок на зиму з журавлини, ви знайдете в цій цікавій статті: варення, джем, сік, сироп, конфітюр і багато іншого.

Журавлина на зиму – рецепти смачних і корисних заготовок

Розглянемо більш докладно найпопулярніші рецепти журавлинних заготовок далі:

  • компот журавлинний

Склад заливки: на 1 л води 1 кг цукру.

Великі і зрілі ягоди укласти в банки по плічка, періодично струшуючи, щоб ягоди щільніше заповнили банки.

Залити ягоди гарячим цукровим сиропом. Пастеризувати.

  • Сік журавлинний натуральний

Ягоди подрібнити дерев’яним товкачем або пропустити через м’ясорубку, перекласти в каструлю і підігріти до 60-70 ° C.

Щоб збільшити вихід соку, на кожен кілограм подрібненої маси додати три чверті склянки води.

Підігріту масу пресувати, сік процідити і підігріти до 75-78 ° C для осадження білкових речовин.

Знову процідити сік, довести до кипіння, кип’ятити 2-4 хвилин, розлити в пляшки або банки, відразу ж закупорити і покласти на бік (пляшки) або поставити догори дном (банки) до повного охолодження.

У вичавках залишається ще значна кількість біологічно активних речовин. Для їх вилучення вичавки заливають гарячою водою і пресують.

Отримують сік так званого другого віджиму. Його використовують для приготування купажованих соків.

  • Сироп журавлинний натуральний

Складові:

1 кг журавлини, 1,5-2 кг цукру.

Ягоди ретельно перебрати, вимити, розкласти тонким шаром для просушування. Сухі ягоди укласти в банки, перекладаючи цукром (постукувати по банку, щоб ущільнити вміст).

Заповнені банки зав’язати марлею і поставити в холодне місце.

Коли цукор розчиниться в виділився соку, а ягоди спливуть, сироп відокремити.

Розлити його в стерильні банки або пляшки і закупорити. Ягоди використовувати для приготування соку, квасу, киселю і т. П.

  • Варення із журавлини з яблуками

Складові:

1 кг журавлини, 200-500 г яблук, 1,6-1,9 кг цукру, 2 склянки води, 1-2 г ванільного цукру, цедра лимона або шматочок кориці.

Поставити варити варення з журавлини. Солодкі яблука очистити від шкірки і, видаливши серцевину, нарізати часточками.

Опустити яблука на 8-10 хвилин в киплячу воду. Незадовго до закінчення варіння варення з журавлини додати в неї скибочки яблук.

Перед самим закінченням варіння додати в варення ванільний цукор і корицю або лимонну цедру, натерту на тертці.

Фасувати і зберігати варення звичайним способом.

  • Варення із журавлини з горіхами

Складові:

1 кг журавлини, 1 склянка ядер волоських або лісових горіхів, 1,4-1,5 кг цукру, 2 склянки води.

Поставити варити варення з журавлини. Ядра горіхів кип’ятити у воді 30 хвилин, потім дрібно нарізати.

Підготовлені таким чином горіхи кинути в варення незадовго до його готовності. Фасувати і зберігати варення звичайним способом.

  • конфітюр журавлинний

Складові:

1 кг журавлини, 1,5-1,6 кг цукру, 1 склянка води.

Ягоди пропустити через м’ясорубку або подрібнити дерев’яним товкачем.

В отриману масу додати воду, довести до кипіння і варити 10-15 хвилин на слабкому вогні.

Потім додати цукор і варити до готовності в один прийом.

  • Журавлина на зиму в меду

1 кг журавлини, 1,6 кг меду, 2 склянки води.

З меду і води приготувати сироп. Ягоди журавлини бланшувати 3-4 хвилини в киплячій воді, потім перенести в сироп.

Варити до готовності в один прийом. Фасувати і зберігати варення звичайним способом.

  • мармелад журавлинний

Для приготування 1 кг мармеладу – 850 г журавлинного пюре, 550 г цукру.

Журавлину опустити на 3-4 хвилини в киплячу воду, потім подрібнити дерев’яним товкачем і протерти через сито.

Отримане пюре перенести в варильний тазик, підігріти, додати цукор і варити до готовності, періодично зважуючи тазик з мармеладом (мармелад готовий, коли маса його дорівнює подвійній масі доданого цукру).

Як заморозити журавлину та інші ягоди на зиму, докладно розказано в цій статті.

  • Журавлина на зиму мочена 

Склад заливки: на 1 л води 4 ст. л. цукру, пів чайної ложки солі, 3-4 горошини запашного перцю, 3-4 бутони гвоздики.

Для мочіння (квашення) журавлини використовують скляну і емальований посуд, а також добре вимиті і прошпаренние дерев’яні діжки і бочки.

Перебрані і ретельно промиті ягоди висипати в підготовлений посуд і залити охолодженою заливкою.

Зверху накрити ягоди серветкою і покласти гніт.

Перші 6-7 днів тримати при кімнатній температурі, а потім перенести в холодне місце.

Через 25-30 днів мочені ягоди готові до вживання.

Мочену журавлину використовують як гарнір до м’ясних і рибних страв, як добавку до салатів і вінегретів.

Як зберегти журавлину на зиму?

Ягоди журавлини можна зберігати насипом і в воді. При першому способі їх зберігають в невеликих дерев’яних ящиках. Але при цьому вони швидко підсихають і темніють.

Краще зберігати в мішечках з тонкої поліетиленової плівки.

Найчастіше журавлину зберігають у воді.

Перебрані і промиті ягоди висипають в дерев’яну, емальовану або скляний посуд з широким горлом, заливають холодною водою, кладуть серветку, кружок і гніт.

Зберігають в холодному місці.

У такому вигляді журавлина здатна зберігатися тривалий час.

Від псування її оберігають містяться в ягодах бензойна кислота, що володіє антисептичними властивостями, а також лимонна кислота.

Заготовлюйте журавлину на зиму за нашими рецептами і смачного!