Журавлина: корисні властивості та протипоказання 2017 рецепти

Найчастіше вважають, що журавлина – це ягода, яка тільки допомагає боротися із застудами та гарячки, але така думка помилкова. Позитивна дія журавлини направлено практично на всі органи і системи в організмі. Раніше з її допомогою запобігали поява цинги.

 

Зараз про цю ягоді відомо набагато більше. Сучасні вчені розклали складу цієї ягоди буквально на молекули, що допомогло дізнатися наявність рідкісних і корисних речовин. Наприклад, до складу журавлини входять: органічні кислоти, антиоксиданти, флаваноіди, вітаміни, мікроелементи, цукру, пектин, дубильні речовини. Все це сприяє роботі різних систем в організмі.

 

У природі чагарник журавлини можна зустріти на болотистій місцевості. Дана ягода виростає на лісосмузі європейських земель, в Азії, Америці і Сибіру. Крупноплодная журавлина росте практично до самого Полярного кола. Ця рослина любить вологу і прохолодну середу. Ягода, вирощена в таких умовах, прекрасно зберігає свої властивості цілий рік, так як зверху покривається природним воском, який закупорює її пори і не дає ягоді висихати.

 

 

У Білорусії спеціально були створені заказники, де строго лімітується час і кількість збору даної ягоди. У Сполучених Штатах Америки цю ягоду стали спеціально вирощувати на великих плантаціях, так як лікарські засоби і продукти переробки журавлини вона не тільки корисні, але і користуються попитом.

 

особливості складу

 

Багатий склад журавлини був помічений ще нашими предками. Зараз більшість людей знає, що ця ягода багата вітамінами групи В, вітаміном С, А, К. Також не можна не згадати про її мінеральному складі, адже в журавлині зберігається близько десятка мікроелементів. Людина. Який регулярно вживає журавлину, що не буде переживати дефіцит калію, фосфору, йоду, магнію. Крім того, дана ягода є ще і низькокалорійним продуктом. На 100 г свіжої ягоди припадає лише 28 ккал. Тому її часто додають в раціон для дієт.

 

 

У період дієтичного харчування, особливо якщо мова йде про жорсткій дієті для схуднення, організм не отримує належної кількості вітамінів, органічних кислот і мікроелементів. Все це здатна відшкодувати журавлина. Досить просто в період дієти вживати сік з журавлини, морс або джем. Варто відзначити, що до складу журавлини входить мінімальна кількість сахарози, солодкуватий смак забезпечують фруктоза і глюкоза.

 

 

Можна помітити, що варення та джеми з журавлини мають трохи желеподібну консистенцію. Вони часто тягучі і густі, все це обумовлено наявністю в ягоді пектинових речовин. Саме пектин відповідає за характерну густоту. Також ця речовина здатна вступати до реакції з важкими металами в організмі. Саме пектин здатний виводить з організму ряд шкідливих і токсичних речовин.

 

Журавлина багата на органічні кислоти. Саме ці речовини здатні підвищувати кислотність шлункового соку, тому журавлину небажано вживати людям з підвищеною кислотністю і гастрит.

 

Корисні властивості

 

Журавлина – це ягода, яка прекрасно впливає на якість крові. Крім того, вона зміцнює стінки судин. Дана ягода благотворно впливає на роботу всієї серцево-судинної системи, що важливо для людей, які страждають підвищеним вмістом холестерину в крові. Шкідливий холестерин має властивість осідати на стінках судин. Згодом такі частинки починають перетворюватися в бляшки. Коли холестеринових бляшок стає досить багато, вони можуть утворювати тромби, що є першою ознакою можливого інсульту або інфаркту. При регулярному споживанні журавлини можна не тільки знизити кількість холестерину в кров, але і запобігти утворенню тромбів. Крім того, міцні стінки судин допоможуть запобігти крововилив

 

 

Журавлина має потужну протизапальну властивість, яке важливо в процесі лікування застуд, ангіни, кашлю. Морс або джем з журавлини знімає запалення, вбиває шкідливі бактерії, зміцнює весь організм в момент хвороби. Люди, які лікуються за допомогою журавлини, швидше повертають бадьорість духу і активність. Їм легше підвищити імунітет і запобігти його зниження в період вірусних захворювань. Журавлинний ягоди прекрасно борються з підвищеною температурою тіла.

 

Сік із журавлини рекомендують приймати жінкам, які часто лікують запальні процеси в сечостатевій сфері. Ця ягода не тільки допоможе швидше подолати запалення, але і помітно підвищить імунітет, що важливо в процесі лікування бактеріальних інфекцій.

 

 

У момент хвороби люди часто скаржаться на відсутність апетиту. Саме журавлина здатна змінити ситуацію. За рахунок наявності органічних кислот, вона стимулює вироблення шлункового соку і підвищує його концентрацію. Правильна і своєчасна вироблення шлункового соку провокує появу апетиту. Але варто зазначити, що вживати журавлину не варто людям з підвищеною кислотністю, виразкою шлунка і гастрит. Висока концентрація кислоти може спровокувати ще більше загострення цих хвороб. Якщо кислотність занижена, то журавлина тільки допоможе відновити правильний кислотно-лужний обмін.

 

Якщо правильно і своєчасно вживати сік журавлини, то можна запобігти появі каменів і піску в нирках. Дана ягода благотворно і м’яко впливає на роботу сечового міхура. Журавлинний сік – це хороший сечогінний засіб, тому його часто рекомендують пити під час дієт.

 

Лікарями також було помічено, що журавлина прекрасно справляється з запаленими ранами, ранами від опіків, гнійними ранами. Ця ягода має потужні протизапальну, ранозагоювальну і підсушують ефектом. Рани з гноєм прекрасно очищаються і швидко стягуються.

 

 

В кінці 19 століття російський лікар Горянський науково підтвердив той факт, що сік журавлини краще справляється зі збудником холери, ніж всім відомі фенол і березовий дьоготь. На той час він вважав, що кращого протимікробного засобу не знайти.

 

Необхідно також згадати і про те, що журавлина прекрасно бореться з підвищеним артеріальним тиском, тому регулярний прийом журавлинного соку здатний нормалізувати кровоносне тиск. Але варто пам’ятати, що зловживати журавлиною не варто тим, хто страждає від зниженого тиску. Вирішувати проблему такого роду необхідно тільки за допомогою кваліфікованого лікаря.

 

Позитивний вплив журавлини помічено вченими і в плані поліпшення мозкової діяльності. Її необхідно додавати в свій раціон тим людям, які часто займаються розумовою працею. Журавлина підвищує працездатність, збільшує концентрацію, підвищує загальний тонус організму.

 

 

Журавлина також містить унікально речовина – развератрол. Саме ця речовина є сильним антиоксидантом, який бореться з передчасним старінням клітин в організмі. Крім того, цей антиоксидант бореться з мутаціями клітин, запобігає появі ракових пухлин і взагалі появи вільних радикалів. Вільні радикали – це клітини, які негативно впливають на здорові клітини, провокуючи їх старіння і мутацію.

 

Присутність фолієвої кислоти сприяє зміцненню жіночого здоров’я. При регулярному вживанні журавлинного соку можна підвищити захисні властивості статевої сфери. Регулярний прийом фолієвої кислоти запобігає розвитку ускладнень у розвитку плоду, особливо це стосується його нервової системи.

 

 

Також журавлина допомагає побороти цистит. Для жінок це захворювання викликає безліч негативних симптомів і відчуттів. Якщо приймати по половині склянки журавлинного соку щодня протягом одного місяця, то про циститі можна забути.

 

Варто відзначити, що іноді журавлину рекомендують вживати для лікування і профілактики шлунково-кишкового тракту. При правильному прийомі ця ягода здатна поліпшити процес травлення, зняти спазми, зменшити зайве газоутворення, але перед вживанням журавлину необхідно піддавати термічній обробці. Журавлину можна прокип’ятити і перебити до стану пюре або зробити морс. Замість цукру в морс можна додати мед, але температура журавлинною маси не повинна бути вище 40 градусів Цельсія.

 

 

Раніше журавлину вживали і вагітні жінки, так як цей продукт сприяв зменшенню симптоматики токсикозу. Жінка переставала відчувати нудоту і зменшувалася блювота. Крім того, правильний прийом журавлини сприяв поліпшенню кровопостачання малюка в утробі матері. Журавлина допомагає знизити ймовірність викидня на перших строках вагітності. Зараз вживати журавлину в момент вагітності можуть дозволити собі не всі жінки, так як в цей період можлива поява алергії.

 

Журавлинний сік визнаний і в сфері косметології. За рахунок тонізуючого, заспокійливого і протизапального ефектів косметологічні маски на основі журавлини допомагають побороти висипання на шкірі, пігментацію, псоріаз. Також було відмічено, що сік журавлини допомагає відновити ріст волосся, тому маски з журавлини можна застосовувати в період облисіння.

 

 

На окрему увагу журавлина вимагає в плані лікування проблемної шкіри і акне. Саме органічні кислоти, вітаміни і мікроелементи сприяють зменшенню запалення на шкірі. Крім того, кислоти сприяють зменшенню і видалення ороговілих лусочок на шкірі. Журавлина є народним методом боротьби з жирною шкірою, адже вона сприяє стягуванню пор, покращує колір обличчя, запобігає появі жирного блиску. Щоб шкіра обличчя не була надто червоною від цієї ягоди, маски з журавлини необхідно робити в строгих пропорціях.

 

Існують протипоказання?

 

Регулярне і постійне вживання журавлини загрожує появою побічних ефектів. Крім того, якщо ви хочете лікувати якесь захворювання за допомогою цієї роки, то обов’язково потрібно пройти консультацію у лікаря. Будь-які наявні захворювання або про ті, про які ви не знали, можуть проявити себе з новою силою. Тільки після докладної консультації можна приступати до самолікування, особливо це стосується людей з проблемами шлунково-кишкового тракту. Підвищена кислотність, гастрит, виразка шлунка і дванадцятипалої кишки – все це є протипоказанням до вживання даної ягоди. Через високий вміст кислот можливе підвищення роздратування слизових оболонок шлунка і кишечника, що призводить до загострення захворювання. Не варто вживати журавлину навіть тоді, коли ви часто відчуваєте печію.

 

 

Щоб журавлина НЕ завдала вашому організму шкоди, її потрібно вживати тільки після термічної обробки. Якщо ви зважитеся вживати свіжу журавлину, то це можна робити тільки після основного прийому їжі. Їсти ягоди журавлини на голодний шлунок протипоказано не тільки хворим людям, а й здоровим.

 

Вживати журавлину не варто тим людям, які приймати сульфамідні препарати. У комплексі з журавлиною ці речовини здатні утворювати пісок і камені в нирках.

 

Протипоказано вживати журавлину в будь-якому вигляді людям, які мають серйозні проблеми з печінкою. Також не варто зловживати цією ягодою тим, хто має слабку або тонку зубну емаль. Будь-які пошкодження зубної емалі можуть стати ще більшими, так як кислотна основа журавлини здатна роз’їдати поверхню хворого зуба. Якщо ви не хочете завдати ще більшої шкоди своїй емалі, журавлинний сік необхідно розводити з водою або змішувати з медом. Після вживання свіжої журавлини ротову порожнину краще прополоснуть водою, щоб змити кислотний наліт з зубів.

 

 

Протипоказано вживати журавлину жінкам, які годують груддю. Також дана ягода не повинна входити в раціон дітей, яким ще не виповнилося 3 роки.

 

Будь-яка індивідуальна непереносимість або алергічна реакція на вживання журавлини є протипоказанням.

 

Народні методи лікування

 

Існує безліч рецептів, якими користувався народ, ще кілька століть тому.

Для підвищення тонусу. Для приготування лікарського засобу досить спочатку заварити 2 столові ложки шипшини. Його необхідно залити 200 мл крутого окропу. Все це настояти протягом 2 годин. Після цього шипшина видалити, а в настій додати 20 мл меду і 100 мл журавлинного соку. Приймати такай напій після їжі з ранку протягом 1 місяця.

 

Для зменшення запалень сечостатевої системи. Щоб зміцнити цю сферу, досить щодня протягом одного місяця три рази в день після їди вживати 2-3 столові ложки журавлинного соку. Після цього етапу можна зробити невелику перерву в 10-140 днів. За необхідності повторити курс.

 

 

Боремося з запорами і шлаками. Цей рецепт лікарського напою допоможе позбутися від застійних елементів в кишечнику, очистить від шлаків і токсинів, поліпшить процес травлення. Для приготування необхідно змішати 1 склянку бурякового соку з 1 склянкою журавлинного соку. Приймати по 2 столові ложки тричі на день протягом одного місяця. За цей час можна відчути нормалізацію роботи кишечника і загальне поліпшення самопочуття.

 

Боремося з інфекційними хворобами статевої сфери. Приймати журавлинний сік для цієї мети можна в якості супутнього лікарського засобу. Журавлина тільки допоможе зміцнити імунітет і зняти запалення. Для цього достатньо приймати по? склянки журавлинного соку 3 рази в день протягом трьох тижнів. Після прийому соку прополоснуть рот водою.

 

 

Зміцнюємо нігтьову пластину. Щоб нігті були міцними і не слоілісь, їм достатньо 3 рази в тиждень робити журавлинні маски. Для цього необхідно розтовкти одну столову ложку журавлини до стану пюре. Готову масу змішати з половиною чайної ложки меду. Приготовану маску нанести на нігтьову пластину і область кутикули, добре втираючи склад. Тримати на нігтях протягом 20 хвилин, змити теплою одою. Після змастити нігті і шкіру навколо оливковою олією.

 

Маска з журавлини для тонізації шкіри. Для приготування цієї маски необхідно взяти тканинну бавовняну тканину. В окремій мисці необхідно приготувати журавлинний сік. Бажано, щоб в ньому не було грудочок і шкірки. З тканини необхідно вирізати маску для обличчя, виконавши отвори для очей, носа і рота. Серветку добре намочити в соку. Тим часом особа необхідно добре вимити і очистити. Змочену серветку викласти на шкіру обличчя на 20 хвилин. Після зняти і вмитися теплою водою, зволожити шкіру кремом.

 

Відгуки

 

Дяченко Олександра, 30 років, м Краснодар

Я застосовую журавлину чисто для косметичних процедур. З її допомогою я прекрасно зміцнила своє волосся і нігті, позбулася веснянок і пігментації. Я вважаю, що журавлина – це повністю жіноча ягода, так як вона повертає молодість і красу. Все це я підтвердила на особистому досвіді. Після вагітності у мене істотно погіршився стан волосся і нігтів. Хоч я і брала вітамінні комплекси, але результат був далеко не ідеальним. Після пологів я почала повертати здоров’я свого волосся, шкіри і нігтів. Вже буквально через місяць регулярних процедур я помітила результат. Волосся стали менше випадати, а нігті зміцнилися. Всього цього я домоглася за допомогою простого журавлинного соку, який втирала в шкіру голови і наносила на ручки. Крім того, для шкіри обличчя журавлинний сік я змішувала з медом і ефірними маслами. Така масочку допомогла мені прибрати пігментацію. Взагалі, я вважаю, що зараз найкраще використовувати натуральні засоби для догляду за собою. Природні компоненти не замінять ні один дорогий крем або шампунь.

 

Огурцова Тетяна, 38 років, м Томськ

За допомогою журавлини я щороку підвищую імунітет і собі, і своїм рідним. Вже протягом трьох років я повторюю одну й ту ж процедуру – готую вітамінні морси і варення з журавлини. Я купую журавлину в однієї знайомої мені жінки, яка щороку заробляє таким чином собі на хліб. Вона збирає журавлину у себе в селі, а потім привозить її до нашого міста. У Томську вона живе з дітьми, а клюковкой привозить і собі, і іншим на продаж. Я готую з журавлини дуже смачне варення, яке подобається навіть моєму молодшому синові. Намагаюся зробити смак більш Садко і приємним, тому додаю в варення ванілін і апельсин. Смак виходить просто бомбезно)) Таке варення швидко йде під ароматну слоечки і чайок. Якщо все красиве і цікаво подати, то навіть дітей не доводиться змушувати їсти журавлинне варення. У минулому році я готувала з журавлини консервований морс. Вийшло смачно, тому до лютого місяця у нас все запас вже закінчилися. В цьому році буду готувати більше.

 

Шило Ольга, 30 років, м Уфа

Про журавлину я знаю дуже багато, так як з самого дитинства я їздила з сім’єю на збори цієї червоної ягідки в ліс. Зараз з просто купую її у бабульок на ринках, так як часу на її бор просто немає. У шкільні роки я навіть здавала журавлину в спеціальні точки прийому, за неї отримувала перші зароблені гроші. Зараз з журавлини я готую смачні варення, соки та джеми. У мами я запозичила парочку смачних рецептів варення, тому в своїх закрутки на зиму я впевнена на всі 100%. Журавлина – не тільки корисна ягода, а й смачна.