Жолудь від діабету: користь, рецепти, як заготовити

З давніх-давен люди шанували дуб і вважали його еталоном сили і могутності, і використовували для лікування багатьох захворювань. Частенько використовують жолуді в народній медицині. Ці маленькі плоди містять багато корисних і унікальних властивостей, яких немає навіть у фармакологічних препаратах. Ці властивості дуже ефективні в лікуванні цукрового діабету.

користь жолудів

У складі жолудів є жирні олії, крохмаль, таніни і легко перетравлюються вуглеводи. Такий склад допомагає впоратися з вірусами та інфекціями, підвищує імунітет. Жолуді покращують травлення, нормалізують роботу серця і нирок, що важливо для людей, які страждають на цукровий діабет. Плоди дуба вбивають бактерії і допомагають організму протистояти раковим утворенням, очищають і зміцнюють шлунок.

Як заготовити і зберігати?

Жолуді збирають у вересні, після просушують для продовження терміну зберігання.

Заготівля жолудів починається у вересні, коли плоди остаточно дозріли. Зібрані дубові горіхи необхідно відразу почистити, розділити сім’ядолі і висушити, так як вони можуть швидко зіпсуватися. Сушити слід таким чином:

  • розкладаємо на деко одним шаром і ставимо в духовку хвилин на п’ять;
  • потім відкриваємо духовку і підсушують ще близько години, спостерігаючи, щоб не пересмажиться;
  • виймаємо з духовки і чекаємо поки охолонуть;
  • остиглі жолуді очищаємо від шкірки і складаємо в ємність, яка щільно закривається.

У складі жолудів знаходиться кварцетин. Він отруйний і небезпечний для людини, але нейтралізувати його можна, обсмажити або вимочивши жолуді.

Рецепти з жолудів при цукровому діабеті

Існує багато різних рецептів використання дубових плодів при діабеті:

  1. Подрібнені в порошок дубові горіхи приймаємо по одній чайній ложці перед їжею 2 рази на день.
  2. Одна чайна ложка дрібно натертих жолудів з’їдається вранці натщесерце за 30 хвилин до прийому їжі і вдруге через 1 годину після вечері, і потім нічого не їсти. Після 7 днів лікування необхідно зробити перерву 7 днів.
  3. 1 стакан висушених горішків пропускаємо через м’ясорубку, заливаємо їх 1,5 літрами води і Томім на маленькому вогні півгодини. Наполягаємо відвар добу і знову кип’ятимо півгодини і ще залишаємо на добу. Потім проціджують і наливаємо туди 200 мл горілки. Отриману настойку приймати по 3 десертні ложки 6 разів на день, коли рівень цукру в крові нормалізується, зупинити прийом. Щоб зберегти отриманий результат, ці ліки потрібно приймати пару раз в тиждень.
  4. 1 ст. ложку кавового напою з жолудів заварюємо в двох склянках окропу, підсолодити по смаку. Пити таку каву раз на тиждень, розділивши на кілька прийомів.

Кава з жолудя для діабетика

Висушені і підсмажені плоди перемелюють в кавомолці і вживають як звичайне кави.

Для приготування кави необхідно сушені дубові горішки почистити, трохи підсмажити, щоб вони стали крихкими і краще перемололи в кавомолці. З отриманого порошку заварюємо напій – чайна ложка на склянку води, за смаковими якостями нагадує звичайну каву, а іноді какао. За бажанням в нього можна додати молоко або цукрозамінник. Цей напій бадьорить і тонізує, а також знижує рівень глюкози в крові.

Застосування від наслідків хвороби

Процес лікування діабету передбачає прийом різних препаратів, від яких порушується робота шлункової системи. Такий збій в роботі допоможе усунути настій з жолудів. Беремо чайну ложку роздрібнених плодів і заливаємо склянкою окропу, приймаємо 3 рази на день по половині склянки. Також діабет ускладнює роботу серцево-судинної системи. В цьому випадку попередити розвиток захворювання допоможе кавовий напій. У деяких діабетиків можуть з’явитися симптоми панкреатиту. При цьому недугу допоможе настій з висушених капелюшків жолудів: на склянку окропу 1 ст. ложка капелюшків, настоювати 2 години, починати прийом з 1 ст. ложки на добу, поступово збільшуючи до чотирьох.