Як заготовити щавель на зиму – смачні і корисні рецепти

Як заготовити щавель на зиму – в цій статті ми розглянемо основні способи заготовки: засолювання, стерилізацію та консервування у власному соку.

 

Як заготовити щавель на зиму – смачні і корисні рецепти

Закрити щавель на зиму в банках дуже просто. Буквально за кілька годин є можливість забезпечити себе вітамінної зеленню.

Влітку і восени важливо подбати про заготовках овочів і зелені на зиму.

Багато хто робить заготовки щавлю про запас, так як з нього взимку можна приготувати багато смачних страв.

Додавати його можна в салати, застосовувати як начинку для пирогів, а також з цієї зелені варять борщ.

Коротко про щавлі і його корисні властивості

Цю кислу траву здавна цінують за величезні запаси мікро- і макроелементів, а також вітамінів

Його застосовують в нетрадиційній медицині і додають до складу різних медикаментозних препаратів.

У їжу можна застосовувати всі частини цієї рослини.

Щавель – корисна овочева культура, улюблена багатьма. Його кислуватий смак допомагає додати пікантності будь-якої страви.

Ця вітамінна зелень приносить велику користь, так як нормалізує діяльність шлунка і кишечника і сприяє зміцненню імунної системи.

Незважаючи на безліч плюсів, ця рослина досить невибагливо у догляді і є дикорослі види.

Листочки містять в своєму складі цілий ряд унікальних компонентів:

  • магнієві елементи;
  • кальцієві включення;
  • калій.

У коріння рослини міститься багато заліза.

Така зелень застосовується в лікувальних цілях, так як допомагає очистити кров, лікувати безпліддя і нормалізує роботу печінки.

Нектар листочків застосовують для проведення лікування лор.органов, кашлю і ліквідації головних болів.

Детальніше про корисні властивості щавлю, можна дізнатися з цієї статті.

Додавши кілька листочків в блюдо при приготуванні, можна забезпечити його вітамінами, мікро- і макроелементами. З цієї причини їх широко застосовують в кулінарії.

Щоб повністю зберегти всі корисні якості рослини при засолюванні, потрібно знати, як заготовити правильно вітамінну продукцію на зиму.

Як заготовити щавель на зиму – рецепти

Заготівля вітамінної зелені на увазі під собою заморозку або консервація в банках, поділяють на:

  • засолювання;
  • стерилізацію;
  • консервацію у власному соку.

Консервація зелені у власному соку зберігає максимальну кількість корисних речовин

У цій рослині міститься безліч натуральної щавлевої кислоти, саме тому, роблячи заготовки не потрібно додавати ніяких консервантів.

Щоб зберегти зроблену заготовку, потрібно темне місце. Якщо немає відповідного місця для зберігання, то тоді краще всього робити заморозку.

Однак, варто пам’ятати, що при такій формі заготовки немає характерної кислинки.

При проведенні заготовок обов’язково важливо знати, як зберегти корисні речовини в готовому продукті. Обов’язково потрібно проводити мінімальну термічну обробку.

Багато хто віддає перевагу саме заморожування, так як в такому випадку щавель не втрачає своїх корисних якостей і в ньому зберігаються всі необхідні вітаміни.

 Щавель зелений – соління, квашення, маринування, заготівля для супу

Заготівля щавлю на зиму проводиться самими різними способами, саме тому, кожен може підібрати для себе найкращий рецепт.

  • Засолка щавлю на зиму

Одним з найпростіших способів проведення заготовки вважається засолювання щавлю в дерев’яних діжках на зиму.

Для цього буде потрібно дуже велика, містка дерев’яна ємність. Зелені листочки промити, перебрати і просушити на паперовий рушник.

Перекласти їх в дерев’яну ємність, пересипаючи сіллю, притиснути тарілкою і зверху поставити гніт. Коли зелень трохи спаде, потрібно додати свіжого листя. Ємність зберігати в підвалі.

Перед споживанням в їжу, листя потрібно промити проточною водою, добре подрібнити і додати в блюдо за кілька хвилин до готовності.

  • Щавель на зиму без солі

Можна законсервувати щавель на зиму без солі.

Ретельно промиті і перебрані листя трохи пробланшировать протягом буквально 4-5 хвилин.

Розкласти по підготовленим банкам і простерилізувати протягом приблизно 30-40 хвилин, а потім відразу закатати.

  • Пюре із щавлю на зиму

Для соусів і заправок, які застосовуються для приготування перших страв, можна використовувати пюре з щавлю. Для цього потрібно пропустити листя рослини через м’ясорубку і перетерти з сіллю.

Наповнити отриманим пюре простерилізовані пляшки і зверху залити його тваринним жиром.

Пляшки щільно закупорити, зберігати в підвалі.

  • Консервований щавель без стерилізації

Можна приготувати консервацію без стерилізації, яку можна зберігати при кімнатній температурі.

Для цього промити листя рослини, перебрати їх, просушити і нарізати.

Потім залити крутим окропом, почекати поки вийде повітря, трохи утрамбувати, долити ще окропу до верху банки і відразу ж щільно закрити їх.

Сушка і заморозка вважаються найбільш щадними видами заготовки. В такому випадку залишається в листі максимально можливу кількість необхідних корисних речовин.

  • сушений щавель

Для проведення сушки, промити зелені листочки, перебрати і в один шар розкласти на лляній скатертині.

Сушку проводити в сухому темному місці і зберігати в щільно закритих герметичних банках. Суху зелень зберігати в сухому, вентильованому, прохолодному місці, щоб вона не відволожилася.

Перед приготуванням потрібно попередньо замочувати в окропі.

  • Як заморозити щавель на зиму

Багато господинь цікавляться, чи можна заморозити щавель на зиму і як правильно це зробити.

Ретельно підготовлену зелень розкласти по дозованим порційних мішечках або харчовим контейнерів і поставити в морозилку.

Підготовлені таким чином листя можна не різати, так як вони дуже легко кришаться руками. Зберігати заморожену зелень можна протягом 4-5 місяців.

Для економії місця у відділенні морозилки, можна брати спец. тару або пакети.

При приготуванні страв, потрібно додавати зелень в самому кінці, так як це дозволить зберегти набагато більше корисних речовин.

Як заготовити щавель на зиму – відео – рецепти

Існує багато способів консервації щавлю на зиму без особливих зусиль. Завдяки цьому, в будь-який час року будуть присутні в меню ароматні страви з невеликою кислинкою.

Будьте здорові!