Щавель при діабеті: склад, користь, скільки є

Народна медицина радить їсти щавель при цукровому діабеті. Цей смачний компонент меню при постійному вживанні здатний нівелювати деякі симптоми хвороби, урізноманітнити дієтичне меню пацієнта і поліпшити загальний стан організму, наситивши необхідними вітамінами і мікроелементами.

Склад і користь щавлю при діабеті

Щавель, улюблена страва кожного другого людини з дитинства. Рослина першим з’являється на грядці після зими і стає справжнім святом смаку після збіднених вітамінами зимових страв. У їжу вживають всі частини рослини. Щавель складається з клітковини, яка покращує обмін речовин і нормалізує травлення, що дуже важливо для хворих розладом обмінних процесів, якими є діабетики. У 100 грамах зелені міститься 5,3 г вуглеводів і 1,5 г білків, калорійність продукту складає 28 ккал. Корисні для діабетиків компоненти зелені:

  • Великим набором вітамінів:
    • А – для підтримки зору;
    • С – для зміцнення імунітету;
    • РР, В1, В2, – покращує кровотік і обмінні процеси.
  • Широкий спектр мікроелементів:
    • цинк, калій, кальцій, фосфор, магній – беруть участь в процесах життєдіяльності організму.
  • Такі рідкісні елементи, як бор, нікель, титан, молібден, які потрібні для збагачення організму і рідко зустрічаються в продуктах харчування.
  • Корисні кислоти – щавлева, яблучна, лимонна, поліпшують обмін речовин і процеси відновлення клітин.
  • Хлорофіл, подібний за структурою з гемоглобіном людини.

Щавель має кислим присмаком, він сприяє прискоренню розщеплення їжі і швидкому її засвоєнню, що корисно при діабеті 2 типу пов’язаного з ожирінням і зайвою вагою. Вживання зелені в раціоні діабетика приносить багато користі, але такий багатий склад вимагає обережності і потрібно уточнити у лікаря кількість вживання продукту в кожному індивідуальному випадку.

Скільки і як є?

Корисні властивості щавлю.

Щавель відноситься до продуктів, що знижує рівень глюкози в крові, тому кількість його вживання строго не обмежується, потрібно враховувати його властивості при розрахунку добової норми інсуліну для людей хворих 1 типом діабету. Для пацієнтів, у яких діагностовано діабет 2 типу дозволено вживати ту кількість, яка хоче пацієнт, за умови, що це не викликає небажаних реакцій. Кожен організм індивідуальний і точну кількість зелені може вказати тільки лікуючий лікар. Кілька рецептів розглянуті в таблиці:

Назва страви складові Попередня обробка приготування
сахаропонижающий салат 2 ст. польового хвоща, 50 г зелені цибулі, 40 г листів кульбаби, 20 г щавлю, 1 ст. л. рослинного масла Промити інгредієнти водою, порізати дрібними шматочками Змішати всі інгредієнти, додати масло і сіль за смаком
зелені щи На 3 л нежирного бульйону, 4 середні картоплини, 1 морква, 100 г капусти, 2 яйця, 50 г щавлю, 20 г зеленої цибулі, пучок кропу, 10 г нежирної сметани, сіль, перець Очистити овочі, порізати середнім кубиком, подрібнити зелень і капусту, відварити яйця Варити картоплю і моркву в бульйоні до готовності, додати капусту і прокип’ятити, додати зелень і сметану, приправити за смаком, яйця домішують при подачі

Сік щавлю, розведений в пропорції 1: 2 з водою використовують для полоскання. Продукт допомагає при лікуванні і профілактиці захворювань ротової порожнини. Зелень вживають в сирому вигляді або додають в перші страви. Корисні і смачні пироги зі щавлем, а також рослина додасть приємну кислинку в будь-який овочевий салат. При підборі страв слід враховувати, що щавель підвищує кислотність шлунка і його не можна їсти при запальних захворюваннях шлунково-кишкового тракту і нирок.