Селен в продуктах: в яких продуктах найбільше селену

Для стабільної роботи органів і систем необхідно забезпечити надходження вітамінів і мікроелементів відповідно добової потреби. Селен в продуктах міститься в малих дозах, але і потреба в ньому невелика.

Для чого потрібен селен?

Селен бере участь в обмінних процесах, впливає на клітинний метаболізм і вкрай необхідний для роботи щитовидної залози.

Тривала недостатність селену в організмі згубно позначається на здоров’ї: синдром Хашимото описаний як захворювання, при якому імунна система організму атакує щитовидку, руйнуючи її.

Дефіцит селену призводить до випадання волосся, тонкощі, сухості, ламкості. Нігтьові пластини стоншуються, шаруються, ламаються.

З’являються м’язові і суглобові болі.

Згідно з даними сучасних медичних досліджень, селен здатний захистити клітини організму від згубного впливу вільних радикалів і запобігти утворенню ракових пухлин.

Для хлопчиків дуже важливо отримувати необхідну кількість селену в дитинстві: він необхідний для функціонування статевої системи в майбутньому.

Добова доза селену становить 50-70 мкг. Отримати його можна, приймаючи БАД з вмістом цього мікроелемента або з продуктами харчування.

Дивіться ще на блозі: Які вітаміни потрібні організму?

У яких продуктах міститься селен?

У горіхах

Горіхи багаті селеном, заміна бутербродів на горіхову суміш під час денного перекушування дозволить забезпечити запас мікроелемента з лишком.

Чемпіоном за змістом селену вважається бразильський горіх, досить екзотичний в наших краях. Крім селену, він поставляє в клітини вітаміни, флавоноїди, фітостерини, сквален. Перераховані речовини допомагають захистити організм від атеросклерозу і раку.

У морепродуктах

Любителі морепродуктів, молюсків, поповнюють запаси селену, які, так само, є джерелом вітаміну В12, цинку, міді, заліза.

Найбільш багаті селеном тихоокеанські устриці. Порція вагою 100 г забезпечить організм на 220%. Трохи поступаються мідії і трубач, але регулярне вживання в їжу молюсків допоможе забути про нестачу селену.

У печінки

Печінка тварин і птахів, будучи доступним і легкозасвоюваним продуктом, дозволить заповнити дефіцит селену. Страви з печінки міцно увійшли в наш раціон: смажена з цибулею, тушкована зі сметаною, в складі ліверної ковбаси або в якості начинки для млинців, печінка улюблена дітьми і дорослими.

Найвищий вміст селену в печінці ягнят.

У рибі

Для тих, хто піклується про здоров’я серцево-судинної системи і серця, відмінним вибором стане вживання в їжу рибних страв. Крім селену, риба багата білком, залізом, вітамінами групи В, ненасиченими жирними Омега-3 кислотами.

Селена багато в тунці, анчоуси, солоного оселедця.

У насінні

Насіння гарбуза і соняшнику популярні в народі: вони допомагають скрасити дозвілля довгими вечорами, попутно збагачуючи організм вітаміном Е, В1 і В6, залізом, калієм, магнієм, міддю, рослинним білком.

У 100 г насіння соняшнику міститься 113% добової дози селену.

Дивіться ще на блозі: Вітамін Д3

У висівках

Багато написано про користь клітковини для роботи кишечника. Додатково слід згадати про те, що:

  • в висівках з пшениці міститься 110% денної норми селену на 100-грамову порцію;
  • в вівсяних висівках зміст трохи нижче – 65% норми селену на 100 грамів;
  • найбільш бідні селеном рисові висівки 17 мкг селену в аналогічній попереднім порції.

У червоній ікрі

Ікра лососевих риб дуже калорійна, багата легкозасвоюваним білком, є джерелом заліза, вітаміну В12.

Стограмова порція червоної ікри забезпечить 95% добової норми селену. Для порівняння, в одній столовій ложці міститься приблизно 15% необхідної кількості мікроелемента.

У свинині

Незважаючи на заяви дієтологів про шкоду вживання свинини в їжу, бекон і м’ясо містять досить багато селену: 100 г бекону майже на 100% закриють добову норму, а відбивна зі свинини – її половину.

У креветках

Нехай в креветках багато холестерину, заперечувати користь для організму безглуздо. Крім селену, вони поповнюють запаси заліза в організмі.

Не будучи щоденним блюдом, креветки вносять різноманітність в звичний раціон, на 100 г продукту припадає майже 60% добової норми.

надлишок селену

Збагативши раціон продуктами харчування з високим вмістом селену, ми:

  • Захищаємо клітини від дії вільних радикалів;
  • Стимулюємо імунну систему;
  • Захищаємо ендокринні залози;
  • Підвищуємо життєвий тонус;
  • Покращуємо стан клітин слизової шлунково-кишкового тракту, нормалізуємо мікрофлору кишечника, регулюємо рН;
  • Забезпечуємо захист клітин печінки;
  • Проводимо профілактику інфаркту, інсульту, розвитку коронарної хвороби серця;
  • Попереджаємо артроз, остеохондроз;
  • Продовжуємо сексуальну активність у чоловіків;
  • Виводимо з організму важкі метали;
  • Полегшуємо протягом простудних захворювань;
  • Покращуємо пам’ять, увагу, піднімаємо настрій

Недолік селену під час вагітності загрожує вродженими каліцтвами, передчасними пологами, слабкій пологовій діяльністю. Необхідний селен в підвищеному дозуванні і мамі, що годує.

Однак важливо знати, що надлишок цього мікроелемента дуже негативно позначається на здоров’я:

  1. Порушується робота шлунково-кишкового тракту (нудота, діарея, блювання, метеоризм, сморід з рота);
  2. Низька працездатність, апатія, втомлюваність, млявість;
  3. Почервоніння, подразнення, висип на шкірі;
  4. Зниження згортання крові;
  5. Збої в роботі печінки, нирок;
  6. Проблеми з функціонування щитовидної залози;
  7. Порушення менструального циклу у жінок;
  8. Зниження репродуктивної функції у чоловіків

Недолік селену може виникнути у вегетаріанців, оскільки в їх меню відсутня м’ясо, риба. Заповнити добову норму необхідно за рахунок інших продуктів, список яких наведено вище або за рахунок прийому мінеральних комплексів, що містять селен.