Насіння льону при діабеті: корисні властивості, рецепти, користь

Разом з традиційними лікарськими препаратами для лікування діабету використовують засоби народної медицини. Насіння льону при цукровому діабеті корисно приймати для зниження рівня цукру в крові при діабеті 1 типу і другого. Застосування відварів і настоїв з насіння льону робить позитивний вплив на цукровий діабет.

Склад і корисні властивості

Льон – однорічні рослина, пташині насіння якого застосовують в медичній практиці і дієтології, завдяки що входять до його складу компонентів. Він містить протеїни: альбумін і глобулін, жири, які представлені поліненасиченими жирними кислотами: олеїнової – Омега 9, лінолевої – Омега 6, альфаліноленовой – Омега3. Склад збалансований вмістом вітамінів групи В, С, Е, К, А і Д, мінералами, мікро- і макроелементами. Завдяки входять елементам насіння льону набуло широкого застосування:

  • знімає запалення;
  • знижує хворобливі відчуття;
  • покращує процеси загоєння і регенерації тканин;
  • очищає судини і органи від холестерину;
  • знижує ризик виникнення раку простати і молочних залоз;
  • покращує загальне самопочуття.

Користь при цукровому діабеті

Насіння льону при діабеті 2 типу надають лікувальний ефект і профілактичну дію. Вони сприяють:

Насіння сприяють нормалізації обмінних процесів в організмі.

  • відновленню бета-клітин підшлункової залози, що відповідають за вироблення інсуліну;
  • зниження рівня цукру;
  • поліпшенню метаболізму;
  • відновленню вуглеводного і ліпідного обмінів.

Корисні властивості насіння льону сприяють запобіганню розвитку діабету 2 типу та допомагають попередити перехід хвороби в 1 тип

Лляне насіння містить корисні для діабетика Омега-жирні кислоти, що сприяють:

  • очищенню судин і капілярів від поганого холестерину;
  • підвищенню іммуноответа проти вірусів і бактерій;
  • стимулювання мозкової діяльності;
  • підвищення фізичної витривалості і працездатності.

Вітаміни групи В, які містяться в насінні льону, забезпечують для діабетиків:

  • відновлення та нормальне функціонування нервової системи;
  • підвищення опірності до депресій і стресів;
  • нормалізацію сну;
  • поліпшення стану шкірних покривів;
  • підвищення гемоглобіну;
  • нормалізацію обміну жирів і зниження маси тіла;
  • поліпшення ліпідного обміну.

способи застосування

Корисно пити кефір з лляними насінням.

Корисно вживати насіння льону, просто додаючи його в їжу: кашу, сир, йогурт або кефір, овочевий салат. З цілого насіння або з лляної борошном готують відвари і настої. Перемелювати насіння в борошно краще перед самим приготуванням, так як при зіткненні з повітрям жирні кислоти і масло, що знаходяться в насінні, швидко окислюються. Відвари теж краще готувати свіжі – їх смак приємніше, ніж у заготовлених про запас. Ще добре застосовувати лляне масло при цукровому діабеті.

Відвари і настої з насіння льону при діабеті

рецепт відвару

При діабеті корисно пити відвари. Складові:

  • насіння льону – 5 столових ложок;
  • питна вода – 1 літр.

приготування:

  • насіння висипають в невелику каструлю;
  • заливають водою;
  • варять на маленькому вогні 10 хвилин;
  • знімають і дають настоятися 1 годину;
  • зливають отриманий відвар:
  • п’ють 3 рази на день по половинці склянки протягом місяця.

цілюще настій

Настій потрібно приймати тричі на день, роблячи кожен раз свіжий.

знадобляться:

  • насіння льону – 2 столові ложки;
  • кипляча вода – 100 мл;
  • кип’ячена вода охолола (кімнатної температури) – 100 мл.

приготування:

  1. Залити насіння окропом.
  2. Дати охолонути до кімнатної температури;
  3. Долити остигнула воду. Цей обсяг необхідно вживати за один раз. Приймають 3 рази на день, причому кожен раз готують свіжий настій.

Рецепти з квасолею

Бобові сприяють зниженню цукру в крові, тому поєднання квасолі з зернами льону дають хороший результат при діабеті. Їх використовують для приготування настою:

Складові:

  • листя чорниці;
  • стулки сухих стручків квасолі;
  • лляне насіння;
  • солома вівса.

приготування:

  • беруть всі інгредієнти в рівних частинах і змішують;
  • набирають 3 столові ложки суміші і заливають 3 склянками окропу;
  • варять 10 хвилин;
  • настоюють 2 години;
  • проціджують і вживають по чверті склянки 6-8 разів на день.

Відвар з льняної муки

Спочатку головний інгредієнт потрібно подрібнити в кавомолці до стану борошна.

Діабет 2 типу характеризується зайвою вагою і дуже сильною спрагою, користь відварів з льняної муки в тому, що вони вирішують ці проблеми. Рецепти з лляної борошном прості і доступні:

  • беруть 2 великі ложки лляних насіннячок і на кавомолці подрібнюють їх в борошно;
  • заливають її половиною літра окропу і варять 5 хвилин;
  • відвар приймають в теплому вигляді раз в день, бажано за 30 хвилин до їди. Курс прийому – 30 днів.

Лляна олія

Лляна олія при діабеті використовувати найефективніше. Воно запобігає розвитку хвороби і надає позитивний ефект при лікуванні ускладнень. Користь масла для діабетиків:

  • пов’язує жовч поліненасиченими жирними кислотами;
  • всмоктує холестерин з системи шлунково-кишкового тракту і знижує його;
  • запобігає розвитку інфарктів і інсультів;
  • покращує травлення;
  • покращує висновок жовчі і стан печінки;
  • балансує жировий обмін.

Готове масло можна купити в аптеці або в магазині у відділі для здорового харчування. Краще використовувати нерафіновану олію, додаючи його в уже приготовлені страви, щоб термообробка не знижує вміст цінних складових. Масло можна випивати в чистому вигляді вранці натщесерце або застосувати зовнішньо.

Протипоказання і запобіжні заходи

Навіть народні способи лікування, в тому числі такі нешкідливі на перший погляд, як рецепти з льоном, мають свої протипоказання. Так, протипоказано лікуватися лляним насінням при наступних станах:

Коліт є протипоказанням до лікування таким засобом.

  • вагітність і годування груддю;
  • полікістоз або фіброма матки;
  • камені в нирках або жовчному міхурі;
  • загострився панкреатит;
  • холецистит в гострій стадії;
  • гостра фаза виразки, гастриту, коліту;
  • діарея.

При алергії або індивідуальної непереносимості може виникнути нудота і блювота, висипання, головний біль і неприємні відчуття, тому прийом насіння льону не рекомендується. Протипоказано воно і при запаленні кишечника, так як надає послаблюючий ефект. Тим, хто страждає від здуття і метеоризму потрібно починати пробувати з малих доз, поступово доводячи їх до норми.

Льон містить ціаногенние глікозиди, які накопичуються в організмі при надмірному вживанні насіння. Це може призвести до отруєння, спазм і параліч м’язів, що беруть участь в дихальному процесі і навіть зупинку серця. Не можна вживати більше 50 грам насіння на добу. Середня добова норма становить 2 столових ложки в день для дорослого, якщо лікар не призначив по-іншому.