Курага для серця – корисні властивості і рецепти застосування

У цій статті ви дізнаєтеся все про те, чим корисна курага для серця, що входить до її складу, як її правильно вживати і чим вона може бути шкідлива.

Курага для серця – секрети ефективного застосування

Курага є прекрасним джерелом вітамінів і енергії, але цей сухофрукт не користується великою популярністю.

У зимовий час вона здатна замінити звичайні ягоди і фрукти, наситивши організм необхідними мікро- і макроелементами.

А приємний смак служить відмінним доповненням до такої великої кількості вітамінів в складі кураги.

Як отримують курагу?

Курага – це продукт не лише смачний, але і цінний для організму.

Вона несе користь для серця, через що високо цінується покупцями. Курага є висушений абрикос, але технологія її виробництва повинна бути особливою.

Адже якщо просто висушити фрукт, він придбає не найпривабливіший вигляд.

Саме тому абрикоси піддаються сушці тільки в спеціалізованих шафах із застосуванням хімічних допоміжних речовин.

Найбільш часто – діоксиду сірки. Висушують продукцію в печі або сушильній шафі.

Але є і більш натуральний спосіб отримати естетичний і привабливий продукт: багато країн виготовляють курагу природним шляхом, висушуючи абрикоси в звичайний жаркий день на великому полотнище.

Перед цим плоди промивають і очищають від кісточок.

У такому вигляді абрикоси можна зберігати досить довго, як і будь-які інші сухофрукти, а вітамінів і мінералів в них зберігається трохи менше, ніж у свіжих плодах.

Тому цей фрукт здатний замінити не одне ліки за своїми цілющими властивостями.

Хімічний склад сухих плодів абрикоса

До складу кураги входить велика кількість вітамінів, мінералів, органічних кислот і пектину. Найбільш значна її складова – вода.

На 100 г продукту припадає близько 70 г рідини, 25 г займають вуглеводи, 4 г – харчові волокна, 1,2 г займають білки, 0,15 г – жири.

Курага містить і такі компоненти:

  • вітаміни A, C, PP;
  • вітаміни групи B (тіамін, піридоксин, рибофлавін);
  • мікроелементи (мідь, кальцій, цинк, марганець, магній, калій, фосфор і залізо);
  • амінокислоти (триптофан, треонін, лізин, ізолейцин).

В куразі багато фруктового цукру, що особливо важливо для діабетиків.

Наявність клітковини в своєму складі робить її найбільш цінним продуктом, адже даний компонент зустрічається рідко, а несе велику користь.

Зазначені компоненти в складі цього сухофрукти роблять його незамінним для людського організму.

Курага допомагає зміцнити імунітет, надає користь для зору, очищає від радіонуклідів, важких металів та інших токсичних речовин.

Особливо цінна курага для серця і судин, нирок, щитовидної залози.

При прийомі антибіотиків курага дозволяє знизити шкідливий вплив ліків на організм. Тому її часто рекомендують як одне із захисних засобів при лікуванні багатьох захворювань.

Як впливає курага на серце?

Магній, кальцій і залізо в складі сухих плодів абрикоса дозволяють поліпшити роботу серця і кровоносних судин, допомагають запобігти розвитку атеросклерозу, а також – нормалізувати тиск і поліпшити самопочуття.

Курага виводить шлаки і токсини з організму, сприяє його повного очищення і запобігає ранні ознаки старіння.

Особливо корисно її вживати з іншими продуктами, такими, як мед і чорнослив.

Курага – дуже цінний продукт, але тільки, якщо вона була проведена без застосування хімічних речовин. І колір плодів може розповісти, яким шляхом було отримано продукт. Якщо курага має яскравий помаранчевий відтінок, необхідно замочити її у воді перед вживанням, а після цього добре прополоскати, щоб вимити шкідливі речовини.

Поєднання кураги і горіхів для серця також надасть більший вплив, ніж просто абрикос.

Сушені плоди абрикоса відмінно справляються з виведенням холестерину, що особливо цінно для правильної роботи серцево-судинної системи.

Курага відмінно впорається і з пониженим рівнем гемоглобіну в крові, вона дозволяє збільшити кількість вироблюваних кров’яних тілець, що запобігає недокрів’я.

Важливо пам’ятати, що цей засіб не тільки вкрай корисно, але і поживно.

Не варто зловживати продуктом, щоб не набрати зайву вагу.

Дієтологи рекомендують акуратно ставитися до сухим фруктам.

Купити справжні якісні органічні сухофрукти з Франції: інжир, чорнослив, родзинки і інші, можна тут

Курага для серця – оздоровлюючі рецепти

Варіантів і рецептів, як вживати курагу для серця і з чим її змішувати, існує багато.

Найбільш часто приймають цей продукт в складі різних сумішей.

При цьому всі компоненти таких сумішей надають широкий вплив на організм і зміцнюють не тільки серцево-судинну систему, а й весь організм в цілому.

Найпоширеніший – змішати плоди з будь-якими сухофруктами в рівних кількостях і розбавити медом. Для рецепта підійдуть будь-які сухі плоди і горіхи. Така суміш відмінно підійде для зміцнення серця і підвищення імуно-захисних функцій організму.

  • Ситна і корисна суміш – курага, горіхи, лимон, родзинки і мед.

Вона володіє великим складом вітамінів і мінералів, незамінна в зимовий час.

Для її отримання необхідно: по 200 г кураги, меду і горіхів на 1 лимон невеликого розміру.

  • Сухофрукти промивають, сушать і перекручують в м’ясорубці.
  • Лимони промити, почистити і порізати на дольки, теж перекрутити.
  • Додати в отриману суміш мед і ретельно перемішати. Зберігати в скляній тарі в холодильнику.
  • Приймати по 1-2 ч. Л. двічі або 3 рази в день за 1 годину до їди.

  • Рекомендують і інше поєднання: курага і мед

У складі меду багато хімічних елементів, необхідних організму.

На 200 г кураги потрібно взяти кілька столових ложок меду.

Цей рецепт можна урізноманітнити, додавши в суміш горіхи.

Мед з горіхами і курагою являє собою відмінний вітамінний комплекс, що підвищує імунітет і поліпшує обмін речовин.

Корисно поєднувати курагу з горіхами, вживаючи їх в звичному сушеному вигляді.

Але можна додати в суміш мед або ягідний джем, в разі індивідуальної непереносимості продуктів бджільництва.

Такий рецепт особливо актуальний для вагітних і годуючих мам. Адже курага з горіхами дозволить уникнути анемії, забезпечити організм залізом і поліпшити травлення. Під час годування суміш з горіхами допоможе налагодити лактацію.

Для кого шкідлива курага?

Зловживання сушеним абрикосом може привести до діареї або гіпотомія. Але важливо не тільки знати міру у вживанні продукту, але і враховувати можливі протипоказання.

Не рекомендується приймати курагу при:

  • зниженому АТ;
  • надмірній вазі;
  • індивідуальної непереносимості продукту.

Людям з надмірною вагою і діабетикам дозволяється вживати сухофрукт, але необхідно знати міру в прийомі.

Якщо курага покупна, не можна забувати, що при її отриманні плоди могли бути оброблені хімічним складом, і якщо вжити фрукт у великій кількості, можна викликати розлад шлунка.

При будь-якому діагнозі перед прийомом продукту краще отримати консультацію лікаря.

Будьте здорові!