Користь салаки для здоров’я і її шкідливі властивості

Риба салака (також відома як балтійська оселедець, лат. Clupea harengus membras) – підвид атлантичного оселедця, що мешкає в регіонах Прибалтики. За розмірами вона порівняно невелика: її довжина становить трохи менше 20 см, а по масі рідко перевищує 50 г, також зустрічаються особини до 100 грамів. Мешкає в прісних озерах на території Швеції, зустрічається в російських водоймах в Куршській і Калінінградському затоках.

Для детального розгляду питання, варто дізнатися більше про процес життєдіяльності представників підвиду. Особи балтійської оселедця переважно харчуються дрібними водними рачками. У теплий період року спостерігається зміна раціону: основною їжею стають ветвістоусие рачки.

Часто можна спостерігати пересування риби з моря до берегової зони.

Салака є основним промисловим продуктом в регіонах проживання. Левова частка улову доводиться на виготовлення консервів, не менше популярно копчення салаки.

Харчова цінність

Оскільки мова йде про харчовий продукт, то будь-яка стаття була б неповноцінною без інформації про харчову цінність і поживних речовинах, що містяться в ньому.

100 грамів риби – здатні забезпечити людський організм 125 кКал енергії, що становить трохи менше 10% від рекомендованої добової норми. Можна зробити висновок про порівняно невисоку калорійність продукту. В оселедця не містяться вуглеводи і харчові волокна. Однак цю рибу можна назвати високобілковим продуктом: в 100 грамах міститься приблизно 17 г білка, що є дуже хорошим показником. Більшу частину салаки становить вода: кількість H2O наближається до 75%.

Вітамінний склад за кількістю і якістю не поступається хорошому вітамінного комплексу – від продукту виразно буде користь. Кількість вітаміну РР становить 24% *, вітаміну А – 3,3%, а вітаміну В2 – більше 8%. За вмістом поживних речовин оселедець може похвалитися високим відсотковим вмістом йоду (більше 30%) і цинку (11%).

* Процентний вміст з розрахунку добової норми споживання.

Познайомившись з поживними речовинами, що входять до складу представників риби, можна вже зробити висновок: салака має широкий спектр корисних властивостей, однак про все по порядку.

Корисні властивості

У попередньому пункті була розглянута харчова цінність балтійської оселедця, але це лише слова – зараз підтвердимо цю інформацію фактами. Ця риба корисна для всіх: дівчат і юнаків, чоловіків і жінок, дітей і людей похилого віку. Єдиною застереженням можуть стати лише алергічні реакції, але це вирішується в приватному порядку.

Крім великого вмісту вітамінів і різних нутрієнтів, риба багата омега-3 жирними насиченими кислотами. Насичені жирні кислоти благотворно впливають на рівень холестерину і жиру в організмі – це їх основна властивість. Схуднення дасться легко! У зв’язку з цим вкрай рекомендується включити страви з салаки в свій раціон.

Користь серцево-судинній системі також неймовірно велика: зниження ризику інфарктів.

Великий вміст вітаміну РР сприяє білково-вуглеводного обміну в організмі людини, профілактиці хвороб шкіри.

Серед мікроелементів, що містяться в представниках даного підвиду, лідером є йод. Він є необхідним учасником процесу синтезу гормонів щитовидної залози, які управляють розвитком головного мозку і нервової системи. Низький рівень йоду несприятливо позначається як на фізичних, так і на інтелектуальних здібностях організму.

Цинк, який присутній в складі продукту, сприяє оновленню клітин шкіри, допомагає боротися з хворобами і вірусами. При цінкодефіціте спостерігається погіршення зору, розвиток недокрів’я і нестачі маси тіла. Для чоловіків, в свою чергу, цей мікроелемент корисний збільшенням вироблення тестостерону і нормалізацією гормонального балансу організму.

Всі ці корисні властивості в сукупності допоможуть зберегти міцне здоров’я всім (і запобігти лікування деяких хвороб).

шкода

Незважаючи на всю палітру корисних властивостей, не можна не згадати і про зворотній бік складу: ця риба здатна принести і шкоду. У салаки міститься 250 мг кобальту, що в рази перевищує добову норму. При вживанні страв із цієї риби у великих кількостях є ризик отримання отруєння. У салаки спостерігається надмірний вміст хрому. Наслідками такої передозування можуть бути шкірні захворювання, захворювання слизових оболонок організму людини.

Вибір і приготування

Користь і шкода, описані вище, потребують розгляду, проте не менш важливо правильно вибрати балтійський оселедець. Як це зробити? Для початку варто подивитися на колір: риба повинна бути рівномірно забарвлена, а якщо ще й копчена, то повинна мати приблизно однаковий окрас з усіх боків. Не слід забувати і про специфічний рибному запаху, відсутність якого явно вказує на довгий період лежання на прилавку або на порушення умов зберігання. Що ж стосується упаковки, то вона повинна бути цільною і герметичною, щоб зберегти смак і користь продукту.

Після покупки потрібно її приготувати (якщо відразу не купуєте готову). Найоптимальнішим варіантом буде приготування в духовці з овочами, що підходить худне. А якщо ви любитель пива по п’ятницях, то блюдо стане відмінною закускою.

Де б ви не були, пам’ятайте: лише правильно обраної та приготовленої рибою, ви принесете собі величезну користь, а не шкоду.

зберігання

Салака – харчовий продукт, тому правильно зберігати її не менш важливо, ніж вибрати або приготувати. Хитрощів в цьому процесі немає. Якщо риба свіжа, то рекомендується зберігати при температурі близько 0 градусів в холодильнику, якщо заморожена – в морозильній камері при -18 градусах. Саме правильним зберіганням ви збережете кожну корисну властивість продукту.

Користь риби для схуднення

Особливу увагу варто приділити користь цієї риби в схудненні. Як вже говорилося вище, омега-3 жирні кислоти, які і є основними компонентами в складі, є незамінними помічниками в цьому процесі. Не варто залишати поза увагою і той факт, що в салаки абсолютно відсутні вуглеводи, тому, дівчата, забудьте про надлишки жиру.

Протипоказання

Головним протипоказанням при вживанні продукту в їжу є індивідуальні алергічні реакції. Знаючи їх, вам буде забезпечена лише користь і здоров’я, а не шкоду і лікування. Особливо це актуально для дітей, організми яких занадто крихкі і не до кінця сформовані.

Оскільки салака містить досить велику кількість солі, від її вживання варто утриматися людям з хронічними захворюваннями нирок, серця і судин.

висновок

У статті були розглянуті основні властивості балтійської оселедця, освітлений шкоду від надмірного її вживання.

Продукт багатий поживними речовинами і різними вітамінами, що робить його незамінним у харчуванні людини, а особливо дітей. Але не варто налягати на нього через великий вміст солі.