Користь фісташок для здоров’я і протипоказання

З давніх часів до раціону людини, входить – фісташка. Ще тисячі років тому ці корисні горіхи вживали в їжу. У ті ж часи ці маленькі плоди фісташкового дерева наділялися чарівними властивостями. Вважалося, що вони приносять щастя, удачу і багатство. Зараз навряд чи хтось замислюється про магію, а ось в чому шкода і користь цього смачного горішка дізнатися хотіли б багато. Чи всім корисно їсти фісташки і чи є протипоказання?

Що за горіхи і де вони ростуть

Фісташка споріднена кешью і росте в гірських районах Середньої Азії, Сирії, Месопотамії і на північному заході Ірану (саме ця країна є найбільшим експортером цих горіхів). Насправді фісташка не є горіхом, це кістянка. Ядро має ніжний зеленуватий колір, а тонка шкірка на ньому жовта, червона або фіолетова. Фісташки ростуть в сухому і жаркому кліматі, а їх дозрівання доводиться на осінь. У зрілих горішків шкарлупки відкриті.

Невисока деревце (до 6 м) має густу крону і покриту глибокими тріщинами кору сіро-бурого відтінку. Росте це горіхове дерево довго, до 400 років. Фісташкові дерева люблять спеку, але здатні переносити і заморозки, тому відмінно прижилися і на півдні Росії, особливо багато їх в Криму. Рослина вимогливо до грунту, для повноцінного росту йому необхідно багато кальцію.

склад

У фісташках міститься маса корисних для здоров’я речовин. На 100 грам горіхів припадає 20 г білка, 50 г жиру і 25 г вуглеводів. Калорійність – 660 Ккал. Сахарози в складі горішків 3,5%. Горішки багаті вітаміном А (лютеїн і зеаксантин), В (В1, В9, В6), Е і гліцеридами. У горіхах високий вміст корисних мікроелементів – міді, марганцю, фосфору, калію, магнію і заліза.

Корисні властивості

Фісташка дуже корисна для всіх – як для дітей, так і для дорослих чоловіків і жінок.

Горішки містять багато клітковини, яка в свою чергу корисна для роботи кишечника, тому вони обов’язково повинні бути в раціоні кожної людини. Користь клітковини очевидна – її властивості нормалізують травлення, що дозволяє краще виводити токсини з організму.

Фісташка містить багато калію і магнію, що сприятливо впливає на серце. Регулярне вживання цього горіха (30 – 40 г в день) зменшує ризик розвитку хвороб серця і судин. Горіхи хороші і для судин, оскільки вони мають корисні властивості руйнувати поганий холестерин і підтримувати еластичність судинних стінок в хорошому стані. Крім того, цей горіх знижує пульс при тахікардії.

Залізо, яке входить в їх склад – покращує склад крові і прискорює кровообіг. Користь фісташок незамінна для чоловіків – вживання горішків позитивно впливає на статеву функцію.

Дівчат і жінок, напевно зацікавлять властивості фісташок горіхів продовжувати молодість за рахунок вітаміну Е в складі.

Фісташка несе користь для печінки, так як помітно покращує її роботу. За твердженнями фахівців ці горішки навіть можуть зняти больові симптоми при кольках. Регулярне вживання фісташок горіхів в їжу добре позначиться і на здоров’я легенів, саме цей горіх рекомендують їсти при туберкульозі.

Горіхи – відмінні помічники всім працівникам розумової праці. Ці горіхи корисні як для дітей (тільки пішли в школу), так і для молодих людей, які навчаються у вузах. Лютеїн в складі фісташок горіхів – допомагає зберегти зір. Вживання цих горішків допомагає впоратися з великим навантаженням, залишатися бадьорими і краще освоювати інформацію. Фісташка бадьорить і додає сил.

Фісташкове масло відіграє велику роль в косметології і входить до складу багатьох кремів і лосьйонів з ефектом омолодження.

Танін, що міститься в фісташках – використовують в медицині як в’яжучий речовину. Він застосовується зовнішньо при лікуванні опіків, виразок і стоматиту. Всередину вживається танін при коліті, а клізма з ним прискорює лікування запалень прямої кишки. Користь таніну очевидна і при інтоксикації організму, так як ця речовина бере в облогу алкалоїди, глюкозиди та важкі метали.

шкода

Горіхи їстівні – принесуть значно більше користі, якщо є їх в помірних кількостях. Шкода найчастіше приносить зловживання тим чи іншим продуктом харчування у великій кількості, і фісташка не виняток. Одним з протипоказань до вживання цього продукту є алергія на горіхи, фісташки – сильний алерген.

Також зловживання фісташок горіхами призводить до порушення травлення, завдає відчутної шкоди ниркам. Активне налягання на горішки призведе і до зайвої ваги.

Зловживання ефірними маслами на основі фісташок – призводить до запаморочення.

як вибирати

Відомо, що користь може бути тільки від свіжих продуктів, що зберегли всі свої поживні властивості. Як же вибрати фісташки так, щоб вживання їх в їжу не завдало шкоди організму? Якісні горішки мають зелений колір, ніж він яскравіше – тим вони смачніші. У стиглих горішків шкаралупа розкрита.

Внутрішня поверхня шкаралупи має тонкий шар бежевого або багряно-червоного кольору (у разі фарбування). У «червоний» – горіхи забарвлюють спеціально, це робиться, щоб не було видно плями.

Смажені горіхи теж стануть червоними, але вже з іншої причини – через солоного маринаду.

Від покупки варто утриматися, якщо фісташка пахне цвіллю. Такий продукт принесе швидше шкоду, ніж користь.

А ось питання про те, де купувати фісташки, не так принциповий.

Як правильно вживати

Ці горішки їдять свіжими, смаженими і солоними. Фісташка нерідко входить до складу кондитерських виробів. Горіх додають в халву, рахат-лукум, цукерки, шоколад, морозиво та інші солодощі. В Азії ці горіхи є важливим компонентом традиційних страв, їх додають навіть в ковбасу.

Солоні фісташки відмінна закуска до пива. Користь від такого поєднання, звичайно, сумнівна, але смак незрівнянний.

Деякі поєднують фісташкові горіхи з вершковим сиром або полуницею, а то і з тим і іншим відразу. Але, щоб від цих горіхів була користь, краще їсти їх в чистому вигляді.

Чому фісташки допомагають схуднути

Яка з дівчат не сиділа на дієті? Корисні властивості фісташок горішків знадобляться і в боротьбі із зайвими сантиметрами на талії. Таке харчування не тільки корисне, але і смачне.

Горіхи не зважають дієтичним продуктом, але фісташки і тут відзначилися – вони мають найнижчу калорійність серед своїх побратимів. Скільки фісташок горіхів можна з’їсти без шкоди? 30 штучок – в них всього 100 Ккал. У поєднанні з правильним харчуванням – ці калорії не залишать і сліду. Такий перекус між основними прийомами їжі дозволить втамувати легкий голод і при цьому не поправитися.

Фундук, мигдаль і волоські горіхи є найжирнішими. Жири, що містяться в фісташках, майже повністю складаються з корисних ненасичених жирів.

Горіхи фісташок – незамінні помічники при схудненні. Одне тільки витрачений час на очищення горіхів від шкаралупи уповільнює прийом їжі в кілька разів, при цьому швидко насичуючи. Крім того, за кількістю шкарлупок – легко проконтролювати себе і побачити, скільки ви з’їли.

При схудненні важливо їсти продукти, що містять клітковину. Корисні властивості фісташок при схудненні полягають у великій кількості клітковини. На 100 грам фісташок горіхів припадає 40% добової її норми. Крім поліпшення травлення вона знижує холестерин, приводить в норму цукор в крові і є профілактикою раку.

Оскільки фісташки багаті білком, то вони швидко насичують організм, тому, з’ївши менше – можна відчувати ситість набагато довше.

І останній аргумент на користь фісташок як помічників в схудненні. Оскільки ці горішки швидко проходять через шлунково-кишковий тракт і виводяться з організму, то калорії в повному обсязі просто не встигають засвоїтися. Саме тому, якщо вже, сидячи на дієті, хочеться погризти горішки – нехай краще це будуть смачні фісташки. У невеликій кількості вони не завдадуть шкоди фігурі.