Корисні властивості сиру Тофу і можливий ризик для здоров’я

Цей сир є екзотичним продуктом, який полюбився багатьом гурманам. Тофу почали додавати в різні страви, тим самим ще більше підкреслюючи смакові якості страви. Основою для приготування сиру служать соєві боби. У тофу прихована велика користь, він багатий вітамінами. Хоча вживати його слід обережно, адже продукт може завдати здоров’ю і шкоди. Щоб напевно знати, чого чекати від тофу слід розібратися, як він з’явився і якими властивостями наділений.

Як виготовляється сир?

В Європі він з’явився тільки в другій половині 20 століття. Китайці переконані, що винахід цього продукту належить їх народу. Саме вони вперше приготували такий сир багато століть назад. Потім він став популярний в Японії, після чого добрався до Південно-Східної Азії. Саме тому при приготуванні багатьох страв корейської, тайської кухні використовують тофу. Існує навіть легенда про те, як почали виробляти цей сир.

Процес виготовлення тофу схожий з сироваріння. Однак замість звичайного коров’ячого або Козьова молока беруть соєва. Спочатку готують сир тофу. Після пресування і деякої витримки виходить продукт, пористий, білий, нагадує м’який сир.

Зміст вітамінів і калорійність

У цьому сирі підвищений вміст корисних елементів і різних вітамінів. Він багатий залізом, кальцієм, вітаміном B12 і E.

Тофу є низькокалорійним. У 100 грамах сиру – всього 73 калорії.

Дуже добре підходить для людини, яка хоче позбутися від зайвих кілограмів або просто тримати своє тіло в тонусі. Адже калорій в 100 грамах зовсім мало.

У ньому не міститься холестерин. Це повноцінний білок, який за короткий час засвоюється в організмі. Продукт також називають соєвим сиром через відсутність високої калорійності.

користь продукту

Корисні властивості його відомі давно. Вся справа в обогощения вітамінами і корисними елементами. Підтримувати хороший стан здоров’я допомагають містяться в продукті дев’ять амінокислот. Японці використовують його, коли готують дитяче харчування.

Користь полягає також в тому, що він сприяє зниженню рівня холестерину. Корисні властивості сиру розкриваються при боротьбі з серцевими хворобами. Основний секрет його поживності полягає в мінімальному вмісті цукру і жирів.

Вже зазначалося, що в сирі багато рослинного білка, легко засвоюється людським організмом. Соєвий сир містить багато фітоестрогенів. Це аналог статевих гормонів жінки. Тому тофу корисно вживати дівчатам в певні періоди їхнього життя при гормональному збої і жінкам з настанням клімаксу. У ці періоди рівень жіночих гормонів в організмі падає, завдяки соєвим фітоестрогенів відновлюється баланс, сповільнюється процес старіння шкіри.

Продукт відмінно підходить тим, кому складно переносити вживання молочних продуктів. Крім того його можна вживати тим, чий організм не може засвоїти молочний білок. Тобто продукт можуть їсти ті, у кого на молочні продукти є алергія.

Крім цього користь його полягає в тому, що він сприяє поліпшенню роботи нирок. Він допомагає розчинити камені в нирках.

Використання при схудненні

Щоб схуднути, при цьому не завдати шкоди здоров’ю рекомендується додати в раціон харчування цей сир. Продукт може повністю замінити рис і м’ясо завдяки тому, що в його складі є описані вище корисні властивості.

Існує дієта, завдяки якій можна швидко позбутися від зайвої ваги. Тривати вона три дні. Для цього на сніданок їжте салат з овочів без заправки і солі і тофу. В обід вживайте будь-яку страву, основою якого є цей сир і зелений чай. Вечеря такий же, як і сніданок складається з овочевого салату і сиру. Зверніть увагу, що повторювати подібну дієту рекомендується не менше ніж через 4 місяці. До того ж щоб не завдати шкоди організму не дотримуйтеся її більше 3 днів.

Цей продукт часто використовують в раціоні харчування при дієті завдяки його низькій калорійності.

Протипоказання і шкода

Від тофу може бути не тільки користь, але і шкоду. Звичайно, якщо дотримуватися норм, є в невеликій кількості, ви отримаєте лише корисні властивості. Однак при збільшенні дози сиру можуть початися проблеми зі здоров’ям. У чоловіків може знизитися концентрація сперматозоїдів. На корисні властивості впливає середовище вирощування сої. Якщо вона несприятлива, тофу вийде поганий. Поїдаючи поганий продукт, ви наносите здоров’ю шкоду.

Користь від нього значна, проте, багато доктора відзначають в ньому велику концентрацію фітіновой кислоти. При перетравленні їжі вона пов’язує мінеральні речовини, наприклад, цинк, магній та інші.

Продукт не заподіє шкоду організму, якщо ви не будете зловживати ним

Є у нього і протипоказання. Існують категорії людей, яким краще утриматися від поїдання цього сиру. Не слід їсти сир діткам, також жінкам, які перебувають в положенні або є матерями. Не рекомендується людям з хворобою щитовидної залози. Поїдання багато сиру спровокує припинення нормальної роботи щитовидної залози. Обмін речовин дасть збій. Організму буде завдано шкоди в великій кількості.

Якщо у вас проблеми з ендокринною системою, зокрема вона слабка, також не слід їсти цей продукт.

Вибір і умови зберігання

Придбати продукт можна тільки в найбільших супермаркетах і магазинах зі здоровою їжею. Може бути, як в натуральному вигляді, так і копчений, і з різними добавками. Вибирати слід уважно. Краще купувати продукт у вакуумній упаковці.

Склад класичного сиру складається з води і соєвих бобів. Якщо продукт копчений або з різними добавками, до складу додають і інші інгредієнти, наприклад спеції, часник, морква, петрушка та інше. Зверніть увагу, в деяких випадках добавки необхідні, щоб замаскувати несвіжість продукту. Тому вивчайте інформацію про термін придатності на упаковці або купуйте сир без добавок.

Свіжий тофу має солодкуватий запах. При появі кислинки, але бажанні подальшого вживання, можливо, прокип’ятити, воно розбухне і стане більш пористим, ніж в первісному вигляді.

Вибираючи тофу, слід звертати увагу на колір. Правильний продукт, який має всі корисні властивості повинен володіти білим кольором. Якщо перед вами продукт жовтого кольору, це говорить про те, що він піддавався заморожуванні, користь від нього навряд чи буде.

Зберігати слід в холодному місці не більше двох тижнів. І кожні чотири дні його слід промивати під проточною водою. Щоб він довше зберігав свою свіжість можна помістити його в прохолодну воду. Необхідно міняти її кілька разів в день. Якщо заморозити продукт, тоді термін його зберігання збільшується до 5 місяців. При зберіганні продукту в морозильній камері його свіжість буде зберігатися довше, однак може зміниться консистенція. Їжте тільки якісний тофу. Тоді в ваш організм від нього надійдуть одні корисні властивості.