Корисні властивості сардини для здоров’я людей і протипоказання

Риба завдовжки близько 20 см, сімейство оселедцевих, загін сельдеобразних – це сардина. Навколишнє середовище – море. Спина відливає зеленим кольором, черево сріблясте. На сонці лусочки грають усіма барвами веселки. Основною їжею сардин є мікроорганізми, водорості, ікра риб, молюски та креветки.

Тривалість життя риби складає в середньому 15 років. На другий чи третій рік особини жіночої статі готові до розмноження. Головним чинником, що сприяє заплідненню, є жирність риби. Нереститься в воді з температурою вище 14 градусів. Кількість ікринок, вимітають однією самкою, досягає до трьохсот тисяч. Через кілька днів, ікра перетворюється в маленьку рибку, готову до існування. Для лову сардини використовують трали, мережі і неводи. Зростає риба і виловлюється в промислових масштабах в Іспанії, Португалії та Росії. Далекий Схід головне джерело поставок сардини. Щорічно виловлюється понад 230 тисяч тонн.

Харчова цінність та склад

Будь-яка риба корисний продукт. Сардина не виняток. Властивості м’яса лікують багато хвороб. До складу входять і вітаміни, і мінерали і інші важливі елементи для живих організмів. Вживання такого продукту позначається найкращим чином на здоров’я дітей, чоловіків і жінок. Корисна і смачна сардина має бути присутня на будь-якому столі і бути в харчуванні щотижня. Користь очевидна.

Дивно, але калорійність 100 грамів продукту всього лише 116 ккал. Крім того, вуглеводів в м’ясі мешканки моря зовсім немає. Користь говорить сама за себе. У продукті є корисні 19 г білків і 10 г жирів. Перераховувати вітаміни безглуздо, так як що її не візьми, є в сардині. Відзначити можна великий вміст вітаміну РР, а саме НЕ і РР. Концентрація на 100 грам дорівнює 7,154 мг. Мінерали в м’ясі риби представлені майже двома десятками речовин. Найбільше в сардині фтору (430 мг), калію (385 мг) і фосфору (280 мг).

Користь для людини

Корисні властивості роблять рибу цінним продуктом на столі людини. Включати в раціон її слід негайно. Користь рибки:

  • Хороша засвоюваність білка.
  • Для поліпшення роботи шлунка включите в раціон сардину. Натуральні рибні жири мають лікувальні властивості.
  • Справитися з хворобами серця і судин допоможуть жирні і корисні кислоти і їх властивості. Так, наприклад, кислота Омега-3 покращує кровообіг, розріджує кров, зміцнює і оздоровлює імунітет, не приносячи шкоду.
  • Людям з шкірними захворюваннями: екземамой, дерматитами і псоріаз, вживання сардини необхідно. Симптоми хвороб зникають надовго.
  • Сардина, а точніше її корисні кислоти, покращують мозкову активність.
  • Користь і при проблемах із зором, збільшення і лікування гостроти, вирішується за рахунок жирних кислот, що входять до складу м’яса.
  • Регулярне споживання знижує холестерин.
  • Корисні новини для жінок і дівчат, приємним відкриттям буде високий вміст коензиму Q10 в рибі. Він присутній в відвареної сардині. Омолоджує і зміцнює організм.
  • Свого харчування повинні включити і астматики. Корисні речовини знижують кількість нападів.
  • Склад і властивості риби активно борються із запальними процесами в організмі. За рахунок своїх властивостей відбувається відновлювальна робота в організмі.
  • Користь і в нікотинової кислоти. Вона сприятливо впливає на нервову систему.
  • Кальцій і вітамін В 12 підтримують суглоби в отличном состоянии. Якщо потрібне лікування, то сприяють цьому.
  • Низький рівень ртуті дозволяє їсти морської продукт дітям і вагітним жінкам.

Шкода для організму

Корисні властивості зрозумілі. Не можна скидати її з рахунків, як продукт, що має протипоказання. Морська красуня може принести шкоду, якщо неправильно підійти до її вживання і не знати, кому варто обмежитися. Кому протипоказана сардина?

  • Алергікам з непереносимістю риби вживання заборонено.
  • Їсти рибу не варто і людям з порушенням водно-сольового балансу і схильності до відкладення солей.
  • Проблеми з тиском, стосується гіпертоніків, накладають заборону на м’ясо риби.
  • Людям з проблемами ваги слід виключити з раціону такий продукт. Сардина висококалорійна.
  • Захворювання шлунково-кишкового тракту дозволяють вживання сардини тільки тушкованою або в томаті.

Шкода від риби невеликий. Людям з відмінним здоров’ям або іншими захворюваннями боятися нема чого. Головне вчасно дізнатися протипоказання того чи іншого продукту і користь для організму не змусить себе чекати.

Правила придбання і зберігання

Скільки вітамінів і калорій ми розібралися, але виникає питання: «Як правильно вибрати і зберігати рибу? Яка краще: свіжа, морожена або консервована? ». Вибрати свіжу сардину просто, як і вибрати будь-яку іншу. Досить слідувати правилам:

  1. Зверніть увагу на очі. Вони повинні бути ясними, а не мутними.
  2. Доторкнувшись до тушки, сліди від пальців зникнуть.
  3. Свіжа сардина пахне морем, але не рибою.
  4. Загляньте під зяброву пластинку. Колір зябер рожевий або червоний є ознакою свіжості.

Свіжу рибу досить важко знайти в магазинах і рибних крамницях, так як вона швидко псується. Купивши все-таки рибку, зберігати її потрібно в холодильнику, закутавши льодом. Тривалість зберігання не більше чотирьох діб. Непоганим варіантом залишити рибу на потім, буде заморожування. В основному в місцях, куди не можна довезти, продають консервовану. Тут правильно вибрати продукт візуально не представляється можливим.

Сардина унікальний продукт, який можна використовувати в кулінарії в будь-якому рецепті. Її додають в супи, салати, роблять з неї котлети, паштети, тефтелі, готують з неї рулети, пироги і бутерброди. Сардина відмінно підходить для варіння, копчення, смаження, засолювання і фарширування.

Цікаві факти

  • Свою назву риба отримала завдяки острову Сардинія, поблизу якого вперше зловили її.
  • Справжній смак проявляється через 2 місяці після консервації.
  • Сардина елітна риба.
  • Риба збивається в косяки. Кількість особин досягає 5 мільярдів довжиною до 13 кілометрів.
  • Герби міст Франції: Гавра, Моелан-сюр-Мер і Ла-Тюрбаль, зображуються з сардиною.
  • Сардини не завжди сардини. Виробники рибних консервів часто обманюють покупців. В Америці замість сардини кладуть в банки оселедець, кілька отримує ім’я «сардина» в Німеччині, хамса і анчоуси прикриваються добрим ім’ям на Україні.

Скидаємо зайву вагу

Незважаючи на свою високу калорійність і від цього шкоди, була розроблена на радість дівчатам Сардіновая дієта. Автором роботи вважається Кері Глассман. М’ясо за рахунок своїх жирних кислот і великий вміст білка включається в раціон харчування. Їсти потрібно не тільки сардину, а й інші продукти, які малокалорійні і мають багато клітковини. Протягом дня відбувається три повноцінних прийому їжі і два невеликих. Кальцій, білок і жирні кислоти сприяють зниженню ваги. Плюси такої дієти очевидні:

  • зниження ваги;
  • поліпшення стану кісток і суглобів;
  • підвищення настрою і загального психічного стану;
  • виведення холестерину;
  • поліпшення роботи серця і судин;
  • доступність продукту:
  • низький вміст ртуті.

Постійно сидить на дієтах, слід їсти пропарену рибу або консервовану в томатному соусі. Риба не зробить шкоди і допоможе в схудненні. Так вона менш калорійна, але захоплюватися не варто.