Корисні і шкідливі властивості баклажанів

Чи знаєте ви, що в ботаніці баклажан – це ягода, а в кулінарії овоч?

Баклажани відноситься до сімейства пасльонових, до якого належать також картопля і томати. Дикі баклажани росли в Індії, Південній Азії та Середньому Сході. Користь рослини визнавалася і в Південній Америці. В Європі його корисні властивості довго не усвідомлювалися, і в окультуреному людиною вигляді він потрапив туди лише в 15-му столітті, а широке поширення отримав тільки в 19-му.

У Росії баклажан у відкритому грунті росте тільки в південних районах Європейської частини, де спочатку розлучалися 2 сорти з різним терміном дозрівання, а також півдні Сибіру. Зрілі плоди зеленувато-жовтого відтінку, але в їжу їх вживають кілька недозрілі, при цьому колір недозрілих плодів ліловий або фіолетовий. Звідси інша назва баклажанів – синенькі, поширене в південних регіонах Росії та Україні.

Харчова цінність

У продукті на 100 г їстівної частини доводиться 0,6 г білків, 0,1 г жирів, 5,5 г вуглеводів (з них засвоюваних вуглеводів 4,2 г, харчових волокон 1,3 г), вільних органічних кислот 0,2 г (лимонна і яблучна). Калорійність 24 ккал /%. Глікемічний індекс 15-20, що робить продукт дієтичним.

Зміст вітамінів, добова норма і відсоток від добової норми

вітамін B9 C B5 B6 PP B2 E B1 A
Зміст (мг / 100 г) 0,022 5,0 0,28 0,084 0,60 0,05 0,3 0,04 0,003
Добова норма (мг) 0,2 70 5 1,8 14 1,3 8 1,1 1
% Від добової норми в 100 г 11,0 7,1 5,6 4,7 4,3 3,8 3,8 3,6 0,3

З наведених даних випливає, що якщо з’їдати щодня середній баклажан вагою 200 г, то організм забезпечується більше ніж на 10% добової норми вітамінами B9 (фолієва кислота), C ??(аскорбінова кислота) і B5 (пантотенова кислота). Вітамін B9 бере участь в розмноженні клітин і кровотворенні, C бореться з вільними радикалами і зміцнює імунітет, сприяє загоєнню пошкоджених тканин, B5 нормалізує порушений обмін речовин.

Зміст мінеральних речовин, добова норма і відсоток від добової норми

мінерал Марганець калій фосфор Залізо магній кальцій цинк натрій
Зміст (мг / 100 г) 0,23 238 34 0,4 9 15 0,16 6
Добова норма (мг) 2,0 2.500 800 18 400 1000 12 1.300
% Від добової норми в 100 г 11,5 9,5 4,2 2,2 2,2 1,5 1,3 0,5

З наведених даних випливає, що якщо з’їдати щодня середній баклажан вагою 200 г, то організм забезпечується більше ніж на 10% добової норми лише марганцем і калієм. Марганець активує ферменти, підтримує репродуктивну функцію жінок, калій нейтралізує в організмі можливий надлишок натрію.

Корисні властивості

Для приготування страв, баклажан – смажать, варять, тушкують, запікають, маринують, готують на грилі, і навіть їдять сирим (що іноді може завдати шкоди). Шкірку з нього не знімають, досить його ретельно помити. Гіркота баклажанів обумовлена ??змістом в них глікозиду соланіну, якого особливо багато в перезрілих плодах, тому їх вживають в їжу злегка недозрілими. Однак білі сорти, більш корисні, соланіну майже не містять.

Солі калію благотворно впливають на роботу серця, тому баклажани рекомендується включати в харчування людям з серцево-судинними захворюваннями і літнім для підтримки здоров’я. Гарне співвідношення між солями калію і натрію вирівнює водно-сольовий баланс, баклажанна дієта корисна і рекомендується при лікуванні подагри та інших хвороб обміну речовин. М’які сечогінні властивості овоча сприяють позбавленню від набряків. Наявність в баклажанах клітковини надає їм проносні властивості, вони корисні при запорах. Відсутність в них холестерину при регулярному вживанні в їжу очищає судини і перешкоджає атеросклерозу. У шкірці овоча присутній антиоксидант, який має властивість захищати мембрани клітин, в т.ч. і нервових. Страви з баклажанів корисні для підживлення мозку.

При накладанні на рани м’якоті плода прискорюється їх загоєння. Суміш дрібно подрібненого листя і стебел з додаванням меду накладають в марлевому пакеті на уражені місця при лікуванні екземи, вугрів і кропив’янки.

Доброю профілактикою проблем з зубами (карієсу, пародонтозу, стоматиту) є застосування подрібненої в порошок золи баклажана для чищення зубів.

Корисні баклажани і в домашній косметології. Маска з м’якоті плодів надає шкірі обличчя пружність внаслідок її зволоження і тонізації, пігментні плями освітлюються, вогнища запалення пропадають.

Протипоказання

Вживаючи баклажани, можна завдати організму як користь, так і шкоду. Не рекомендується їх вживання при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, таких, як виразка і гастрит. Вище згадувалося, що не слід вживати перестиглі плоди внаслідок небезпеки отруєння соланином. Більшість фахівців не радять включати продукт в раціон харчування дітей до 3 років – ризик шкоди перевищує можливу користь.

Внаслідок малої кількості вуглеводів, харчування одними баклажанами здатне викликати гіпоглікемію у хворих на цукровий діабет.

Правильний вибір продукту і його зберігання

Найбільш смачні – це літні баклажани. Вибирати слід тільки свіжі плоди, ходяча фраза свідчить, що баклажан, як і дівчина, повинен бути «молодим». При натисканні пальцем на такий баклажан його форма відновлюється, а на перезрілому залишиться вм’ятина. Шкірочка фіолетових плодів повинна бути блискучою. На чашелістіках і черешках не повинно бути слідів пошкоджень і цвілі.

Щоб позбутися від гіркоти, можна посипати нарізані скибочками плоди сіллю, і після півгодини витримки промити в друшляку. Соланін добре розчиняється в воді, і тривале промивання принесе тільки користь.

Баклажани дуже швидко псуються і втрачають свої властивості, приготувати їх необхідно в день покупки, в подальшому їх вживання може принести не користь, а шкоду. Шкода можна нанести і неправильним зберіганням. Зберігати овочі слід в поліетиленовому пакеті при кімнатній температурі. Вимиті і порізані на кружальця плоди можна зберігати в морозилці холодильника, де вони довго зберігають корисні властивості, тільки перш кружечки необхідно бланшувати, зануривши на короткий час в киплячу воду, після чого просушити.

Використання для схуднення

Грамотне схуднення принесе організму тільки користь, тому що при цьому нормалізується більшість функцій організму. Баклажан, як і інші продукти, не придатний в якості монодієти при схудненні. Монодієти, за визначенням, приносять один шкоду при харчуванні. При помірному схудненні (а тільки таке є корисним) необхідно забезпечити дефіцит калорій близько 400 ккал (для чоловіків з розвиненою м’язовою масою можна 600 ккал), більший дефіцит знизить рівень обміну речовин і завдасть шкоди, і для виключення почуття голоду, частина висококалорійних продуктів доведеться замінити на низькокалорійні. Баклажан при калорійності 24 Ккал і за своїми властивостями прекрасно підходить для включення в раціон харчування при схудненні. Інформація, що міститься в плодах тартронова кислота гальмує переробку вуглеводів їжі в жир організму, проте вона руйнується при нагріванні, внаслідок чого, для отримання максимальної користі з продукту, теплову обробку слід обмежити мінімально необхідним часом.