Чи можна їсти мандарини при цукровому діабеті: користь, шкода

При цукровому діабеті продукти харчування підбираються залежно від глікемічного індексу. Є мандарини при діабеті 2 типу дозволено за рахунок низького ГІ, що дозволяє насолоджуватися цитрусовим. Крім задоволення, організм діабетика отримає корисні вітаміни. Вживати фрукт можна не тільки в чистому вигляді, але і робити відвари, що урізноманітнює харчування. Однак, перед вживанням все ж краще проконсультуватися у лікаря.

Склад і користь цитруса

В першу чергу мандарин корисний вітамін С і калієм – важливими компонентами в організмі. Вітамін С, наприклад, зміцнює імунітет, щоб той ефективніше протистояв інфекцій. Калій, в свою чергу, зміцнює серцевий м’яз, сприяє нормальній роботі серцево-судинної системи. Крім цього, в мандарині присутні інші речовини, такі як:

  • вітаміни А, В і РР;
  • органічні кислоти і ефірні масла;
  • клітковина;
  • мінеральні солі;
  • пігменти;
  • пектин;
  • фруктоза;
  • флавоноїди і нобілетін.

Дослідження показали, що нобілетін підтримує баланс холестерину в крові, а також допомагає організму підвищити синтез інсуліну. Це властивість особливо важливо для діабетиків 1-го типу.

Корисні властивості цитруса на цьому не закінчуються. Крім синтезу інсуліну і стабілізації холестерину, мандарини допомагають:

Фрукт сприяє нормалізації артеріального тиску.

  • уповільнити розщеплення глюкози, що запобігає різкий стрибок цукру;
  • контролювати цукор в крові;
  • провести профілактику атеросклерозу та ожиріння;
  • нормалізувати тиск;
  • поліпшити роботу органів шлунково-кишкового тракту;
  • вивести зайву рідину з організму;
  • надати зміцнювальний дію;
  • тонізувати і підбадьорити.

Користь мандариновою кірки

Виходячи зі складу та корисних властивостей, є мандарини при підвищеному цукрі можна і потрібно. Однак люди звикли з’їдати м’якоть, а кірку – викидати. І ніхто не замислюється, що корочка мандарина не менше корисна, ніж сам плід. Вся справа в клітковині, якій набагато більше в оболонці, ніж в м’якоті, а пектин допомагає кишечнику функціонувати краще. Полісахариди зв’язують і виводять важкі радикали і токсини. Тому користь скоринки очевидна.

У чистому вигляді вживати мандаринові кірки незвично, тому в якості альтернативи, люди придумали відвар. Алгоритм приготування відвару:

  1. Знадобиться шкурка з 3-х плодів, яку ретельно промивають. Для надійності можна обдати шкірку окропом.
  2. Залити чисту корочку питною водою, поставити посуд на вогонь.
  3. Закип’ятити воду, і залишити нудитися відвар на вогні до 10-ти хвилин.
  4. Остудити напій і настояти кілька годин.
  5. Проціджувати напій не потрібно, а ось випити бажано за 2 дні.

Мандарини і цукровий діабет

Мандариновий сік діабетикам краще не вживати.

Мандарини при цукровому діабеті 2 і 1 типу корисні вже тим, що насичують організм вітамінами, клітковиною і пектином. В результаті, потерпілий імунітет діабетика зміцниться, а судини очистяться від зайвого холестерину. Профілактика зайвої ваги буде особливо актуальна при цукровому діабеті 2 типу. Варто відзначити, що на 100 грам цитруса припадає 11 грам натурального цукру, але за наявність фруктози діабетики можуть не переживати – надходить разом з нею клітковина швидко її переробляє. Єдине застереження – не можна вживати мандариновий сік, оскільки його велика кількість приносить шкоди організму.

Як багато дозволено їсти мандаринів при цукровому діабеті?

Глікемічний індекс мандаринового плода становить 40 ОД, тому добова норма – до 3-х мандаринок.

Перед вживанням бажано проконсультуватися у лікаря, тому що добова кількість може змінюватися в залежності від тяжкості перебігу хвороби. Спосіб вживання полягає в чистому вигляді, або в якості інгредієнта в десерти або фруктовий салат. Особливо смачний салат виходить з мандариновими часточками, гранатом, вишнею і яблуками. Відвар з мандаринових кірочок теж не виключається, а ось цукровий діабет і мандариновий сік несумісні.

Завдає мандарин шкоди організму?

Крім корисних властивостей, потрібно знати і шкоду продукту. Не варто їсти мандарини при СД, коли обидві патології супроводжуються порушеною роботою органів шлунково-кишкового тракту, зокрема запаленням кишечника, виразкою або гастритом. М’якоть і шкірка підвищують кислотність шлунка і сприяють подразнення слизової. Забороняється вживати продукт при діагностованих хворобах печінки і нирок. Особливо заборона стосується людей з гепатитом, холециститом або нефритом. Шкода мандаринів також криється в їх гипоаллергенности. Навіть у здорових людей продукт викликає діатез, тому зловживати ними не варто. А алергікам плід, взагалі, протипоказаний, краще продукт замінити на апельсини.