Часник при діабеті: як приймати, користь, шкода

Завдяки унікальному цілющому складу, часник при цукровому діабеті 2 типу вважається просто необхідним інгредієнтом в складі перших і других страв. Діабет 1 типу також не забороняє застосування в їжу цього ароматного овоча, багатого на вітаміни, мікроелементи та інші корисні речовини, які життєво важливі для ослабленого організму діабетика.

Користь часнику при діабеті

У часнику міститься величезна кількість вітамінів, мінералів, амінокислот і інших корисних речовин, що обумовлюють його цілющу дію на організм людини. При СД 1 і 2 типу, а також на абсолютно здоровий організм часник надає наступні корисні властивості:

  • Знижує вміст цукру в крові (на 25%).
  • Гальмує процес розщеплення інсуліну в печінці.
  • Виводить з організму токсини і шлаки, перешкоджає відкладенню холестерину.
  • Очищає кровоносні судини і артерії, тим самим попереджаючи утворення тромбів. Це важливо для попередження розвитку атеросклерозу.
  • Позитивно впливає на обмін речовин, прискорюючи процес перетравлення і засвоєння їжі.

Цукровий діабет – неприємний недуга, який значно погіршує нормальну життєдіяльність людини, зачіпаючи всі внутрішні органи і системи. Регулярне і помірне вживання часнику допоможе купірувати негативні наслідки, завдані внутрішнім органам внаслідок згубного течії СД.

Шкода і протипоказання

Часник при СД обох типів не тільки корисний, він має і протипоказання:

  • хвороби органів сечовивідних шляхів;
  • печінкові патології;
  • гострі і хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту;
  • поєднаний прийом з препаратами-антидепресантами;
  • індивідуальна непереносимість рослини.

Часник дуже корисний, але навіть у цього продукту є протипоказання.

При неконтрольованому вживанні в їжу цілющої рослини можуть виникнути побічні реакції у вигляді:

  • неприємного запаху з ротової порожнини;
  • діареї або запору;
  • вплив на артеріальний тиск – різко підвищує або, навпаки, знижує;
  • алергічної реакції – свербіж, почервоніння, висипання.

Щоб не завдати шкоди організму, і запобігти виникненню побічних реакцій можна їсти часник не більше 2-х зубчиків в день. Паралельно при вживанні в їжу часнику в раціон додають ріпчасту цибулю. Поєднання цибулинних рослин сприяє посиленню терапевтичного ефекту: зниження цукру в крові відбувається швидше, зміцнюється імунітет і нормалізується загальний стан здоров’я.

Як приймати в їжу діабетикові?

Їсти часник при діабеті 2 типу можна в будь-якому вигляді. При діабеті 1-го типу велика користь від свіжих часникових зубчиків, проте не кожна людина любить їх специфічний запах. Тому й існує кілька варіантів застосування рослини в їжу. Ці варіанти з комбінуванням інгредієнтів докладніше описані в таблиці:

вживання часнику приготування кошти прийом
З кислим молоком У 200 мл кислого молока додають 2-3 подрібнених зубки і наполягають всю ніч Тричі в день перед їжею
З молоком Часниковий сік в кількості 1 ст. л. розбавляють в склянці молока Вранці і ввечері до основного прийому їжі
У вигляді відвару 2-3 зубчики заливають 200 мл окропу і настоюють близько 3-х годин Приймають по півсклянки 2 рази на день до їди

Овоч універсальний і используеться при варінні супів, в салатах, соусах і … ..

Лікарі-ендокринологи рекомендують проводити лікування цукрового діабету часником протягом 2-х, а то і 3-х місяців. Під час народної терапії необхідно стежити за загальним станом здоров’я і тримати під контролем цукор в крові і сечі. Контроль здійснюється за допомогою глюкометра і лабораторних аналізів. Результат повинен бути видно через місяць застосування в їжу цілющої рослини.

В яких стравах використовують?

Часник при СД використовують у вигляді добавки в дієтичні страви, такі як:

  • супи;
  • салати;
  • соуси і маринади.

часниковий суп

Для приготування супу знадобляться такі інгредієнти:

  • курячий бульйон – 1 л;
  • картопля – 3 шт .;
  • цибуля – 1 шт .;
  • часник – 3 зубчики;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • У киплячий бульйон кладуть порізану кубиками картоплю і цибулю.
  • Варять до напівготовності і додають часникові часточки.
  • Солять за смаком і подають гарячим на стіл.

Яєчно-часниковий салат

Готується салат дуже швидко, головне вчасно підготувати продукти.

Складові:

  • яйця відварні – 3 шт .;
  • часник – 3 зубки;
  • соняшникова олія – ??1 ст. л .;
  • сіль – 2 м

приготування:

  • Яйця і часникові часточки натерти на тертці.
  • Додати масло і сіль.

Закуска-соус

У складі дієтичної закуски для діабетиків присутні: часник, хрін, сіль і оливкове масло. Для приготування соусу подрібнюють 4-5 зубчиків часнику, а корінь хрону натирають на дрібній тертці. Після з’єднання компонентів суміш солиться за смаком, з’єднується з оливковою олією. Приготована закуска зберігається в холодильнику і використовується для бутербродів. Важливо вживати таке блюдо в міру.