Ботулізм в рибі в’яленої, смаженої, ознаки, як відрізнити і уникнути отруєння

Ботулізм – вид важкої кишкової інфекції, який отримав свою назву від мікроба-збудника Clostridium Botullini. Для даної інфекції характерна інтоксикація організму з серйозною поразкою ЦНС в наслідок споживання продуктів, заражених вірусом ботулізму.

Збудник інфекції може знаходиться в кишечнику більшості тварин, а також в грунті, в яку він потрапляє разом з калом заражених. Мікроб виділяє один з найсильніших і смертельних для людини отрут – ботулотоксин, токсичність якого в чотириста разів сильніша за отруту гримучої змії. Після вживання зараженого продукту в їжу настає параліч всіх м’язів в організмі людини.

Як і чому риба стає заразною ботулізмом

Основне джерело ботульзма це мертві тварини

Зараження риби ботулізмом відбувається через споживання води або їжі, що містить цю інфекцію. У більшості випадків, джерелами зараження стають мертві тварини, тіла яких є дуже сприятливим середовищем для розмноження мікробів ботулізму.

Після того, як бактерії клостридії проникають в воду, вони осідають в мулі, який є їжею для травоїдних риб. Риби, що харчуються плоттю, схильні до зараження набагато менше.

Однак, заразитися інфекцією ботулізму риба може і після лову. Головні джерела інфекції:

  • Неправильна технологія приготування рибних страв;
  • Контакт з зараженими тваринами;
  • Вживання «роздулися» консерв;
  • Брудні руки або погано промита риба.

Для того, щоб уберегти себе від зараження ботулізмом, необхідно дотримуватися всіх правил і особливості обробки і приготування риби, а також не купувати рибу, здобуту нелегальним шляхом або зберігається в місцях з відсутністю необхідних санітарних умов.

У яких видах риб найчастіше живуть і зустрічаються клостридії

Спираючись на різні джерела зараження, вчені визначили, в яких саме видах риби бактерії живуть найчастіше. А саме:

  • Риби сімейства осетрових;
  • оселедець;
  • язь;
  • товстолобик;
  • лящ;
  • Судак;
  • окунь;
  • вугор;
  • В’юн.

Незважаючи на цей невеликий список, стати носієм бактерії може стати будь-яка інша риба. Подібний інцидент стався на Алясці в 2002 році, коли причиною зараження групи людей ботулізмом стало китове м’ясо.

А ви знали ботулізм більш небезпечний в грибах.

Чи можна отруїтися печерицями ви дізнаєтеся у статті за посиланням http://otravleniya-yadi.ru/mozhno-li-otravitsya-shampinonami.html
Як зрозуміти що риба заражена ботулізмом

Звертайте на запах риби, це може підказати чи заражена риба ботулізмом

Бактерії клостридії в тілі риби можуть почати розмноження при температурі від 25 до 35 градусів. Якщо риба перебувала в такій температурі навіть невизначений час, то утримайтеся від її покупки і вживання. Звертайте увагу на запах риби – при зараженні він стає досить неприємний і тухлий. Найбільш характерна ознака зараженої риби – замутненою очниці і вкрите слизом тіло.

Ботулізм у смаженій і в’яленої риби

Мікроорганізм, що викликає ботулізм, нестійкий до високих температур, тому він гине при тривалих термічних обробках. Для того, щоб повністю убезпечити себе від зараження інфекцією, необхідно попередньо замочити рибу в алкоголі або лимонному соці. Кисле середовище сприяє руйнуванню небезпечного токсину.

Причиною наявності інфекції ботулізму в в’яленої риби може стати неправильний спосіб засолювання, зберігання, транспортування, тому ніколи не купуйте рибу в місцях, що викликають підозру: на стихійних ринках, біля доріг та інше. При домашньому вялении риби обов’язково попатраєте її і ретельно промийте великою кількістю води. Зберігати заготовку найкраще в холодному місці, наприклад, в погребі, на балконі (в холодні місяці) або в холодильнику.

Як уникнути отруєння ботулізмом в рибі

  • Проводьте термічну обробку риби

    Чи не зазнала термічній обробці риба становить небезпеку для вашого здоров’я, тому не вживайте в їжу рибу в сирому вигляді. Бактерія Clostridium botulinum гине тільки при високих температурах.

  • Перед тим, як подати консерви на стіл, необхідно прогріти в духовій шафі все розкриті банки при температурі 100 градусів за Цельсієм. Тільки тоді бактерії загинуть і страва стане безпечним для організму.
  • Для страв, яким не передбачена теплова обробка, необхідно обов’язкове зберігання при температурі не більше 10 градусів.
  • Якщо ви помітили, що на банках з рибними консервами здулися кришки – ні в якому разі не їжте їх. Роздуті кришки є ознакою неправильного процесу консервування або недостатньої температурної обробки. Отруєння таким продуктом найбільш ймовірно.
  • Для того, щоб убезпечити себе від зараження, вибирайте здорову рибу і чітко дотримуйтесь правил приготування рибних страв.
  • Риба, яка перебувала в забрудненому середовищі, має великий шанс бути зараженої клостридиями, тому при покупці обов’язково стежте за чистотою продукту. Після придбання промийте рибу водою кілька разів і видаліть всі внутрішні органи.
  • Не допускайте тривалого зберігання сирої риби без заморозки. Якщо ви не збираєтеся готувати її найближчим часом, то найкраще зберігати її в морозильній камері.
  • При можливості, вибирайте рибу в замороженому вигляді.
  • У разі, якщо ви купуєте вже готове рибне блюдо, найкраще вибрати варіант без великої кількості приправ і спецій. Заражена риба може запросто ховатися під великою кількістю спецій і маринадів.
  • При домашньому засоленні риби мінімальний вміст солі має становити 18%. Якщо солі буде менше, то небезпечні бактерії не загинуть.

Дізнатися про симптоми отруєння опеньками можна за посиланням http://otravleniya-yadi.ru/otravlenie-opyatami.html

Рекомендуємо почитати про отруєння помилковими лисичками.

Подивіться відео, після чого стане ясно чому не можна купувати рибу на стихійних місцях продажу.